contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Sesiune de informare privind modificările aduse Codului Rutier italian: ”Nu așteptați vreo amânare, adaptați-vă cât mai repede la legislația națională!”

”Norma este imediat aplicabilă, nu așteptați un moratoriu/amânare, adaptați-vă cât mai repede la legislația națională!”.  Acestea au fost cuvintele pe care le-a rostit Vice comandantul Poliției Metropolitane Roma Capitale, Massimo Ancillotti, expert în probleme de legislație rutieră, în cadrul sesiunii de informare de luni de la Roma.

Chestorul a mai precizat că în acest moment nu are nici o informație privind acordarea unui termen de reglementare a situației persoanelor afectate de modificarea codului rutier italian, considerând că acest lucru nu va fi făcut nici în următoarea perioadă.
Așa că românilor nu le rămâne decât să-și înmatriculeze cât mai repede mașinile în Italia sau să le ducă în țară.

Pentru a le duce în țară, conaționalii au la dispoziție două variante: fie mașina este scoasă de un șofer care nu are rezidență în Italia, fie pe platformă. Numerele provizorii și documentele de transfer (foglio di via) emise de autoritatea rutieră competentă teritorial (Motorizzazione) nu sunt valabile în afara Italiei. Și asta ne-a confirmat-o tot luni, vice chestorul:

”Normele sunt valabile pe teritoriu italian. Înțeleg dificultatea dvs. și, cumva, încerc și eu să o împărtășesc. Dar este evident că legea italiană se aplică pe teritoriul italian. Noi prin acest document vă oferim posibilitatea de a conduce vehiculul până la frontieră”.

Important este, că această procedură poate fi efectuată doar de proprietarul vehicului. Așa că, dacă un conațional conduce mașina în baza unui contract de comodat sau a unei procurii nu va putea solicita numerele provizorii. 

În schimb, ca să le înmatriculeze în Italia, proprietarii trebuie să radieze mașinile în România și apoi să se adreseze oficiului Autorității Rutiere italiene (,,Ufficio della motorizzazione civile”) din localitatea de rezidență.

Românii mai trebuie să știe că în cazul în care sunt amendați și li se aplică sechestrul administrativ pot contesta ulterior sancțiunea, dar, doar în condiția în care plătesc sub formă de cauțiune o sumă egală cu valoarea minimă a sancțiunii, refuzând reducerea de 30%, aplicabilă în cazul plății pe loc a amenzii.

De asemenea, a mai fost precizat că noile prevederi nu schimbă cu nimic obligația rezidenților străini în Italia de a își înmatricula vehiculele aici, ci doar modifică durata de timp avută la dispoziție de la data obținerii rezidenței.

La sesiune de informare dedicată presei și mediului asociativ românesc de luni, 17 decembrie 2018, au participat Vice comandantul Poliției Metropolitane Roma Capitale, Massimo Ancillotti, expert în probleme de legislație rutieră și Paolo Amoroso, directorul Ufficio della Motorizzazione Civile – Roma (Autoritatea Rutieră din cadrul Ministerului Infrastructurii și Transporturilor), responsabil pentru Regiunea Lazio, George Miloșan, ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Roma și Florin PASCU, consilier diplomatic.

Cornelia Crîșmaru

 

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia