contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

S-a schimbat codul rutier: șofer român cu mașina sechestrată și amendă de 500 de euro

Codul rutier a fost modificat și șoferii riscă amenzi usturătoare dacă mai circulă cu mașini cu numere străine.

De pe 4 decembrie a.c., în baza articolului 93 din Codul Rutier italian este interzisă circulația cu autovehicule înmatriculate în străinătate celor care au rezidența în Italia de peste 60 de zile. Excepție se face în cazul în care autovehiculul este închiriat de la o firmă de închirieri mașini sau atunci când vehiculul este în poprietatrea unei societăți străine care nu are sediu pe teritoriul Italiei și doar în condiția în care șoferul este angajat sau colaborator al societății în cauză.

Așadar cei care au mașinile îmatriculate în România pe numele unei rude sau nu, în baza unei procuri sau unui contract de comodat nu mai pot circula. Altfel, riscă amenzi de la 712 euro și până la 1.424 în cazul proprietarilor-rezidenți, care au depășit termenul de 60 de zile și între 250 și 500 de euro în cazul în care șoferul conduce în baza unui contract de comodat sau procură.

În numai trei zile, români din diverse regiuni ale Italiei au fost amendați cu sute de euro. Este și cazul lui Marian Iancu din Bologna. Vineri, 7 decembrie, bărbatul era la bordul unui autovehicul cu numere românești, de proprietatea fratelui, în baza unui contract de comodat.

"Eram pe autostrada Cesena-Forli când am fost oprit de un echipaj de poliție. Mi-au dat 500 de euro amenda și mi-au zis că ori chem platforma să duc mașina la Bologna, ori o duc ei la un depozit. Le-am explicat că trebuie să ajung la gradiniță de urgență că m-au sunat să iau copilul care avea febră 38. Au zis că nu îi interesează, dar până la urmă mi-au scris pe procesul verbal că am voie să circul până la Bologna. Am plătit amenda pe loc. Mi-au reținut toate actele mașinii, am rămas doar cu asigurarea, mașina are sechestru administrativ și în termen de 180 de zile trebuie să o înmatriculez aici sau să o duc în România. Nu cred că este normal, trebuia să fim avertizați. Dimineață, înainte de a pleca la drum am trecut și pe la carabinieri să mă informez ce se întâmplă și au zis că nu au primit nici o comunicare. Și uitați surpriză... acum nu mai am nici cu ce să merg la muncă", a declarat pentru Agenda Diasporei, Marian Iancu.

 

 

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia