contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

PROTESTE LA BOLOGNA. Moldovenii au ieșit în stradă: „STOP CONCERTELOR ȘOR, NU VOTĂM CORUPȚI, DIASPORA NU SE VINDE!”

Sursă foto: Ștefan Păun Sursă foto: Ștefan Păun

Peste 150 de oameni s-au adunat duminică, 2 decembrie, la protest față de activitatea Centrului de Reprezentare și Susținere a concetățenilor din Bologna. Manifestația a început la ora 14.00, în Piazza Maggiore din centrul orașului.

Protestatarii au scandat : STOP CONCERTELOR ȘOR, NU VOTĂM CORUPȚI, DIASPORA NU SE VINDE!, VREM VIITOR, DIASPORA DIN BOLOGNA CERE LIBERTATE ȘI DREPTATEA LUI GHEORGHE PETIC, VOTUL DIASPOREI-FORȚA NAȚIUNII, UNIȚI PENTRU MOLDOVA.

Manifestanții au intonat alături de solista Doina Boboc cântece patriotice și s-au prins într-o hora mare „În an centenar, cel mai mult ne dorim să se înfăptuiască Unirea. Trebuie să luptăm și să le dăm celor de acasă un exemplu de curaj în atingerea idealurile.”, a declarat pentru Agenda Diasporei, Ana Păun, președinta Asociației Casa Mare din Bologna.

În paralel, încă de la ora 12.00, la Torre Galluzzi din centrul Bolognei, douăzeci de reprezentați din mai multe orașe din Italia (Parma, Padova, Verona, Torino, Venezia, Marghera, Vicenza, Bologna și Milano) au votat unanim o Proclamație prin care se cere dizolvare Centrului de la Bologna, onestitate și etică în transmiterea și prezentarea activității lor, eliberarea lui Gheorghe Petic, condamnat într-un dosar instrumentalizat.

„În Italia se prezintă ca un partid pro-european pentru a atrage și a profita de sprijin, și este grav. Imaginați-vă că la evenimentele lor au participat și parlamentarii de aici. Nu este corect, lumea trebuie să știe cine sunt ei!”.

Participanții au anunțat că manifestațiile nu se vor opri aici: „Vreau să le transmit că nu avem nevoie de concertele lor, le putem organiza și noi, și că atâta timp cât va exista acest centru la Bologna, vom fi mereu cu ochii pe ei”, a mai adăugat Ana Păun.

Centrul de Reprezentare și Susținere a concetățenilor activează de aproximativ un an la Bologna, unde se organizează frecvent petreceri și concerte dedicate moldovenilor. Potrivit celor de aici, Centrul ar fi suținut de Partidul „Șor” condus de primarul de Orhei, Ilan Șor, condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare de la BEM.

Saptamână trecută în urma unor situații tensionate din mediul online, Centrul de Reprezentare a anulat concertul „Petreceri de Aur” programat pe 25 noiembrie.

Bologna se numără printre primele patru orașe din Italia unde locuiesc cei mai mulți cetățeni din Republica Moldova. Potrivit ultimei statistici realizate de ISTAT, în regiunea Emilia-Romagna trăiesc peste 28.000 de moldoveni.

Cornelia Crîșmaru

Foto:Ștefan Păun

 

 

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia