contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

Azi e Ziua Internaţională a Violenţei împotriva Femeii. Româncele, cele mai afectate din Italia

Azi este Ziua Internaţională a Violenţei împotriva Femeii. Anual sute de femei sunt agresate de partenerii lor, și alte zeci sunt omorâte. 

În Italia, cele mai afectate sunt femeile originare din Republica Moldova (37,3%), România (33,9%) și Ucraina (33,2%).

Coform unor studii realizate de ISTAT, datele privind violența în familiile din Italia în ceea privește atât cetățenii italieni cât și cetățenii străini care locuiesc în peninsulă arată astfel:

- procentul femeilor străine care au suferit o violență fizică sau sexuală pe parcursul vieții este de 31,3% în raport cu 31,5% femei de naționalitate italiană.

- violența fizică este mai frecventă în rândul străinilor (25,7% față de 19,6%), în timp ce violența sexuală este mai frecventă printre italieni (21,5% față de 16,2%).

- femeile străine sunt mai supuse violului și tentativelor de viol (7,7% față de 5,1%).

- cele mai agresate sunt femeile din Republica Moldova (37,3%), România (33,9%) și Ucraina (33,2%).

- femeile străine, spre deosebire de italience, suferă în principal violență (fizică sau sexuală) de la parteneri sau foști parteneri (20,4% față de 12,9%) și mai puțin de la alți bărbați (18,2% față de 25,3%).

Din cele 123 de femei ucise în 2017, 80,5% au fost ucise de o persoană cunoscută. În special, în 43,9% din cazuri, de partenerul actual sau anterior, în 28,5% de la un membru al familiei și în 8,1% din cazuri de la o altă persoană cunoscută (prieteni, colegi, etc.).

Una dintre victimele de anul trecut este și Ana Maria Stativă, o tânără româncă de 30 ani ucisă cu sânge rece, pe 25 martie 2017, în propria locuință, de Francesco Serra, un italian cu care avea raporturi ocazionale. Ana-Maria Stativa a fost găsită moartă, în propria locuinţă de pe via Varthema din Bologna. Tânăra a decedat după ce a fost împuşcată în zona capului cu un pistol de asomat porci.

Ana Maria Stativa era originară din Bucureşti, dar locuia de mai mulți ani la Bologna. În urma ei, au rămas doi copii fără mamă.

Pe 6 decembrie 2017, Serra a fost achitat. Potrivit anchetatorilor, nu a avut discernământ în momentul comiterii faptelor, iar în prezent se află la un spital de psihiatrie de maximă-siguranță.

 

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia