contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

Apel către cetățeni. Ambasadorul României în Italia: “Determinarea românilor din Italia să participe la viața politică și administrativă a societății italiene ar trebui să devină o componentă esențială a integrării comunității”

Vineri, 23 noiembrie 2019, Asociația Europaeus a lansat la Roma campania de informare #IOVOTOUE și #EUVOTER privind dreptul de vot la Alegerile Europene 2019 al cetățenilor UE care trăiesc în Italia. Din partea Ambasadei României la Roma, a fost prezent la eveniment George Miloșan, ministru consilier, care a purtat un mesaj oaspeților asociației Europaeus din partea Excelenței Sale, Ambasador George Bologan.

Lansarea campaniei a avut loc la centrul WeGil (Trastevere), în cadrul unui eveniment de anvergură intitulat “Vino să ne cunoști”, organizat de CESV (Centrul de Servicii pentru Voluntariat din regiunea Lazio.
Voluntarii Asociației au distribui un ghid în limba română și italiană (poloneză /italiană, engleză/italiană), editat în cadrul campaniei Participation Matters, cu privire la dreptul de vot, precum și pliante cu informații privind modalitățile de înregistrare pe listele electorale și termenul-limită pentru înscrieri.

Reamintim că cetățenii europeni care locuiesc în alte țări UE au dreptul să voteze la alegerile europarlamentare. Ei pot opta între a vota pentru un europarlamentar din propria țară SAU pentru un europarlamentar din țară unde are reședință. Dacă aleg să își exercite dreptul de vot pentru alegerile europarlamentare italiene, trebuie să se înscrie pe listele electorale suplimentare, la Primaria orașului unde locuiesc, până la data de 26 februarie 2019.

La Roma, din peste 93.000 de români cu reședință, doar 1419 sunt înscriși pe listele electorale pentru alegerile europene. Pentru a vota în capitala Italiei, de exemplu, cetățenii europeni peste 18 ani trebuie să prezinte la Primărie (prin poșta, via email, sau direct la ghișeurile URP de sector) un formular care se va putea descarcă și online, însoțit de o fotocopie a documentului de identitate.

De asemenea, Asociația face un apel către organizațiile europene de cetățeni comunitari pentru a participa la campania de informare și sensibilizare cu privire la dreptul de vot, prin distribuirea de materiale informative în comunitățile interesate. Una din primele organizații care au aderat ca parteneri este Centrul Europe Direct Botoșani, care vă pune la dispoziție materiale informative cu privire la dreptul de vot, având ca target în special românii din Italia care provin din județele Botoșani și Suceava.

În cadrul aceluiași eveniment, la standul Asociației Europaeus, au fost donate familiilor cu copii care frecventează școlile primare peste 30 de manuale grătuite de limbă română (clasa I-IV, cu CD-uri), oferite de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

În cadrul spectacolului care a încheiat evenimentul de vineri, a avut loc și un moment muzical, foarte apreciat de public. Este vorba de un recital susținut de corul multietnic Quintaumentata condus de maestrul Attilio di Sanza, având-o ca solistă pe tânără solista românca Roxana Ene. Una din cele mai aplaudate piese a fost “Saraca inima mea” – în limba română.

Mesajul E.S. domnul Ambasador George Bologan

Redăm un fragment din mesajul trimis asociației noastre de către Ambasadorul României în Italia: “Integrarea comunităților de români în societatea italiană este un proces aflat în plină evoluție, chiar dacă este vizibilă doar o parte a componentelor sale și depinde – ca mod de desfășurare - de vechimea comunităților, nivelul de cultură, standardul economic al acestora, presiunea social – culturală și politică a mediului italian etc. Indiferent de opinia sau voința românilor, a membrilor societății italiene sau a autorităților, fie române sau italiene, integrarea nu poate fi oprită sau blocată, ci doar influențată. (…)
Pornind de la această realitate, determinarea românilor din Italia să participe la viața politică și administrativă a societății italiene ar trebui să devină o componentă esențială a integrării comunității și pentru inițiativă dumneavoastră nu pot decât să vă felicit.
Această participare, atingând parametrii civici ai societății de primire, va asigura o serie de valență parteneriale benefice integrării. În plus, va avea efecte pozitive asupra relațiilor intercomunitare actuale și viitoare. Totodată, ca urmare a unor reasezări disciplinare, va influența pozitiv participarea românilor la viața politică din țara lor de origine, dar cu un bagaj politico – electoral occidental.(…)
Faptul că asociația dumneavoastră se ocupă de mai bine de 5 ani de informarea românilor cu privire la drepturile lor, în principal la dreptul de a vota în țară de adopție, mă bucură și în același timp îmi întărește convingerea că nu peste multă vreme vom avea reprezentanții noștri în structurile politice, locale și centrale din Peninsulă la nivelul pe care îl merităm.”

 

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia