contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Forum economic Bologna: de ce România este o alegere strategică

Oameni de afaceri români și italieni s-au reunit la prima ediție a Forumului economic de la Bologna, 8 noiembrie, de la ora 9.30, la sediul Unioncamere Emilia-Romagna.

Evenimentul a urmărit două direcții: pe de o parte să ofere o descriere a sprijinului oferit companiilor italiene și o prezentare generală a oportunităților de investiții și a instrumentelor de finanțare din România, iar pe de altă parte să ofere un suport companiilor românești interesate de piața italiană, prezentându-le cadrul legislativ european și italian privind detașarea de muncă.

"Aceasta este o oportunitate de a consolida și încuraja interacțiunea dintre companiile italiene și române. Profunzimea relației dintre România și Italia se bazează nu numai pe rădăcinile latine. Italia a fost printre primele țări care a sprijinit aspirațiile noastre. Legătura dintre națiunile noastre naște istoric și s-a dezvoltat progresiv la nivel economic și cultural ", a declarat Daniela Dobre, consul general al României la Bologna.

Unul dintre principalele subiecte discutate pe platformă a fost și de ce România este o alegere strategică. Astfel, Tudor Andreescu, consilier superior la Departamentul de Promovare a Investițiilor și Comerțului din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a prezentat avantajele competitive ale țării noastre. Raportul calitate-preț, nivelul de pregătire, cunoașterea limbilor străine, programe de sprijin, facilități fiscale, rețeaua de transporturi, aeroporturi, porturi de legătură, parcuri industriale sunt motivele care ne recomandă în fața investitorilor străini.

"Este o întâlnire importantă și deosebit de utilă pentru operatorii noștri, oferindu-le posibilitatea de a intra în contact și de a aprofunda oportunitățile de dezvoltare pentru acest teritoriu, pentru această regiune și pentru România. Datele privind schimburile comerciale între Emilia-Romagna și România sunt efectiv uimitoare, de exemplu doar în 2017 , valoarea acestora a atins pragul de 2 miliarde de euro. Subliniez că relațiile comerciale sunt solide, în creștere în ambele direcții, deci, există toate condițiile pentru a întreține relații nu numai amicale, chiar și comerciale, economice și antreprenoriale", a declarat Claudio Pasini, secretarul general Unioncamere Emilia-Romagna. 

Prezent la eveniment, ambasadorul României în Italia, George Bologan a subliniat că "trebuie să aveți curaj să riscați, curaj să greșiți, plecând cu proiecte pilot, dar analizând mereu perspectivele. Evenimente de acest gen vă vor ajuta să aveți un cadru complex, însă decizia este întotdeauna a dumneavoastră. Trebuie să aveți curajul de a miza, de a semnala autorităților competente atunci când normele nu sunt respectate de instituții și de a întelege faptul că birocrația este în serviciul antreprenorului. O țară puternică, o Europă puternică are nevoie de o economie puternică".

Profesioniști din diverse categorii, avocați, contabili, reprezentanți ai asociaților românești au participat la forumul economic de ieri.
Evenimentul a fost organizat de Biroul de Promovare Comercială și Economică din Cadrul Consulatului General al României la Milano, Camera de Comerț Italo-Română, Unioncamere Emilia-Romagna, cu sprijinul Consulatului de la Bologna.

Conform datelor prezentate de Unioncamere, schimburile comerciale între Emilia-Romagna și România au atins, anul trecut, pragul de 2 miliarde de euro. România a cumpărat produse de 9 milioane de euro din regiunea emiliană și le-a vândut acestora de un miliard o sută douăzeci și nouă de milioane de  euro. De asemenea, și procentul în ceea ce privește exportul a crescut, atingând o valoare 6,1%, iar reimportul a ajuns la 19,7%.

Printre cele mai frecvente produse exportate de pe piața emiliană sunt produsele din metal și mașini industriale, iar cele mai căutate mărfuri românești sunt autovehiculele, produse textile și alimentare.

Cornelia Crîșmaru

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia