contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Lansare de carte la Florența “Dora d’Istria-o privire feminină asupra secolului al XIX lea”

Joi, 25 octombrie, Accademia delle Arti del Disegno din Florența a găzduit lansarea și dezbaterea cărții “Dora d’Istria-o privire feminină asupra secolului al XIX lea” de Roberta de Fidanzia, traducere, prefață și note de prof.univ.dr. Viorica Bălteanu.

Evenimentul s-a dovedit a fi unul de excepție și survine în anul când se comemorează 190 de ani de la nașterea și 130 de ani de la decesul Elenei Ghica (alias Dora d’Istria), ilustra reprezentantă a elitei culturale europene a secolului al XIX – lea.

Scrierile Dorei d’Istria au impresionat prin frumusețea și eleganta compoziției, prin vastele cunoștințe demonstrate de autoare în domenii foarte variate ale culturii și științei dar, mai ales, prin forța cu care principesa își apără punctele de vedere. Elena Ghica a fost considerată o „cosmopolită“, datorită modului în care se mișcă în diverse spații culturale, însă ea a fost o susținătoare ferventă a civilizației moderne occidentale, cu puternice convingeri liberale în ceea ce privește chestiunile politice și religioase. Mai mult, ea a considerat de datoria ei să promoveze aceste valori „Orientului“, în care, în acea perioadă, era inclus si spațiul românesc.

La eveniment au participat: Viorica Calcan, consul, Consulatul General al României la Bologna, președintele Consiliului Regional al Toscanei, Eugenio Giani, autoarea cărții, Roberta Finanzia, Viorica Bălteanu, în calitate de traducător și reprezentant al Comitetului Dante Aligheri Timișoara, Antonia Ida Fontana și Luigi Cobisi reprezentanți ai Comitetului Dante Aligheri din Florența, pr. Ionuț Coman precum și membrii ai comunității din zonă.

În dimineața aceleiași zile, a avut loc și o ceremonie laico-religioasă, la Cimitirul din Trespiano, unde se află racla cu cenușa Dorei d’Istria.

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia