contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero: „Trebuie să arătăm prin cât mai multe acțiuni că avem oameni extraordinari. Actele violente comise de cei patru conaționali nu reprezintă comunitatea românească!"

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a efectuat o vizită de lucru în Italia, în perioada 29 septembrie-1 octombrie. Ieri, Natalia Intotero s-a întâlnit cu românii din mai multe regiuni ale Italiei, la Sediul Consiliului Regional Toscana, din Florența.

Principalele teme abordate au fost situația comunității românești, problemele cu care se confruntă, drepturile angajaților români, munca la negru, informarea asupra riscurilor la care se expun când se stabilesc și lucrează în altă țară, cursurile de limba română și tabere pentru copii din diaspora, proiecte actuale și propuneri pentru acțiuni viitoare.

Ministrul i-a încurajat pe români să depună proiecte pentru a obține finanțare nerambursabilă din partea MRP, subliniind că zonele Toscana și Emilia-Romagna sunt codașe la accesarea de fonduri.

De asemenea, Intotero a precizat că actele violente de la Lanciano, comise de cei patru conaționali, nu reprezintă valorile poporului român.

„Ducem campanii prin care încercăm să promovăm valorile țării noastre și pe de altă parte, anumiți cetățeni, care nu ne fac cinste, cazul celor patru conaționali implicați în violență de săptamâna trecută, distrug munca voastră și a noastră de doi-trei ani.  Trebuie să arătăm prin cât mai multe acțiuni că avem oameni extraordinari, muncitori extraordinari, asistente, doctori sau chiar badante extraordinare, ingineri și toate categoriile profesionale. Acele cazuri nu reprezintă comunitatea românească și nu reprezintă România!”

Ministrul a reamintit că românii din Italia formează cea mai mare comunitate românească din diaspora și că fiecare dintre ei este un ambasador al României, aici.

“Vreau să vă mulțumesc pentru că la o cifră de un milion două sute de români înregistrați în Italia, dumneavoastră, cei care desfășurați aceste activități prin care contribuiți la conservarea identității noastre culturale, lingvistice și spirituale, sunteți ambasadorii României.”

A fost prezent la eveniment și Consulul General al României la Bologna, Daniela Maria Dobre, care a răspuns tuturor la întrebările și problematice legate de serviciile consulare.

Tot ieri, Ministrul Natalia-Elena Intotero a lansat, la Roma, versiunea virtuală a Muzeului pentru Românii de Pretutindeni. Platforma online include secțiuni precum: Români din jurul granițelor, Diaspora de mobilitate, Centenar, Exilul Românesc, Școala și biserica, Vechi cărți de identitate și pașapoarte, Hărți, Tradiții și Obiceiuri și altele.

Demnitarul a mai precizat că este un proiect pe care românii din diaspora și din comunitățile istorice l-au dorit foarte mult și că anul viitor va fi inaugurat la București și muzeul propriu-zis.

 

Cornelia Crîșmaru

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia