contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

Mărturiile dramatice ale unei românce terorizate și bătute de soț! “M-a lovit cu pumnii până mi-am pierdut cunoștința. Căzută la pământ, a urinat peste mine și m-a ras în cap cu un aparat de tuns”

Viața bate filmul! Ne demonstrează încă o dată soarta cruntă a unei femei care a trecut aproape prin chinurile holocaustului. A fost bătută cu lanțurile, cu pumnii și cu picioarele în cap până și-a pierdut cunoștința, apoi a urinat-o, a ras-o în cap, a încercat să-i dea foc și să o trimită pe stradă să se prostitueze. După descriere, gândul ne zboară la lagărelele de exterminare sau chiar la scenariul unui film de groază, dar, din păcate, aceste scene sunt reale și reprezintă povestea de viață a unei românce din Bologna.

A.M are 25 de ani, este din Craiova și are un băiețel de un an și unsprezece luni. În 2015 l-a cunoscut pe cel care avea să-i devenină soț. La scurt timp s-au căsătorit și a rămas însărcinată. Și o dată cu astea au venit, la pachet, și primele bătăi.

Nu a acceptat să-i dăm identitatea, dar a dorit să-și spună povestea că să dea un semnal de alarmă tuturor femeilor, victime ale violențelor.

„Bătăile au început încă din timpul sarcinii. De fiecare dată când se îmbăta, mă lovea cu un lanț, cu picioarele și cu pumnii...”

L-a reclamat de nenumărate ori, a obținut și ordin de restricție, a deschis și proces de divorț, dar de fiecare dată l-a iertat, sperând că o să se schimbe. În zadar, însă, lucrurile au devenit din ce în ce mai grave.

Dacă un copil ar trebui să reprezinte rodul unei iubiri și să-i unească pe părinți, în situația de față, cadoul cu care bărbatul și-a răsplatit soția, la o saptămână după ce a devenit tată, a fost un alt episod extrem de violent, în care

„soțul meu m-a lovit cu pumnii până mi-am pierdut cunoștința. Odată căzută la pământ, a urinat peste mine și m-a ras în cap cu un aparat de tuns”, povestește femeia

În martie, după ce a fost condamnat pentru diverse fapte, bărbatul a reușit să o convingă că cel mai bine pentru familie ar fi să se mute în Italia, la Bologna, unde urma să își caute de muncă pentru că în România trăiau din banii ei și din ajutorul pe care îl primeau din partea mamei lui.

„Odată ajunși în Italia, nu își mai manifesta violența față de mine, ci împotriva copilului nostru, de nici doi ani, făcându-l să plângă încontinuu. Făcea aproape orice că să mă termine psihic. Nu știu de ce, ori pentru că se temea de legile italiene, ori pentru că voia să mă determine să mă prostituez. De nenumărate ori îmi urla în față că nu mai avem bani și că mă trimite la stradă.”

Se îmbăta aproape zilnic, îi sechestra în casă, i-a aruncat telefonul și i-a tăiat cartela că să nu mai aibă contact cu nimeni. A vrut chiar să-i dea și foc.

„Temându-se că aș putea pleaca în România, de fiecare dată când ieșea, ne închidea în casă cu cheia (aveam doar o singură cheie) și punea  pudră de talc în fața ușii să vadă dacă încerc să fug. Ne-a distrus și actele mele și ale copilului.”
În ziua în care a reușit să se elibereze „A plecat foarte nervos și a uitat să închidă ușa, am ieșit în parc cu băiatul. Un român care lucra la un magazin din zonă, mi-a dat telefonul să o sun pe soacra mea, care mi-a răspuns că nu poate interveni pentru că soțul ei nu trebuie să știe problemele noastre. Între timp, el s-a reîntors acasă și nu ne-a mai lăsat să intrăm. Toată noaptea am sunat la interfon și am bătut la ușă fără nici un răspuns. A doua zi, după atatea ore de stat în stradă, în jurul orei 11.40, o angajată a unei agenții imobiliare văzându-mă atât de agitată și slăbită a sunat la poliție. Până să vină forțele de ordine, am leșinat pentru că nu mâncasem nimic de aproape o zi, și am fost transportată la spital.”

Și de atunci, A. locuiește împreună cu copilul într-un adăpost pentru victimele violenței în familie. Își dorește să se întoarcă în România și luptă în fiecare zi pentru a demonstra că este o mamă bună și că merită ca fiul ei să ramână alături de ea. Îi este frică de toata lumea din jur, este sceptică și îi vine să refuze aproape orice de teama de a nu își pierde copilul sau de a rămâne ani întregi închisă într-un centru izolat și înconjurată de oameni care nu-i vorbesc limba.

Se pregătește de un proces lung și anevoios, dar nu-și pierde speranța, căci zâmbetul copilului ei îi dă atâta forță cât să răstoarne și munți întregi.

„Îți vine să crezi că-l cunosc doar de trei ani?!”, își încheie dezamăgită A., povestea.

Și acum mă întreb, dacă într-o lume democratică, în care bărbatul și femeia ar trebui să aibă drepturi egale, libertate de exprimare, respect, iubire, echilibru și armonie în cuplu, se întâmplă astfel de scene desprinse din filmele de groază, cum o fi fost cu secole în urmă?

Cine le dă voie unor asemenea indivizi să își bată joc de niște suflete lipsite de apărare? Până când va mai continua situația asta? Cum și cât vor fi pedepsiți? Va exista oare o pedeapsă suficientă încât să șteargă un trecut plin de traume care le va afecta o viață întreagă?

Da, viața bate filmul!

Cornelia Crîșmaru

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia