contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Retorica lui Salvini prinde tot mai mult la italieni. Mesaj usturător transmis românilor din Peninsulă înaintea alegerilor

„Ci sono toccati i rumeni, che hanno pure la presunzione di candidarsi al Comune” (Ne-am ales cu românii, care au și pretenția de a candida pentru Primărie) este comentariul postat pe Facebook de o italiancă rezidentă în Fiumicino, localitate unde duminică vor avea alegeri administrative.

Mesajul a fost transmis lui Florin Tătaru, unul dintre cei șase candidați români la aceste alegeri, la o postare în care acesta se prezenta alături de un grup de tineri.

„Este un mesaj îngrijorător, un semnal de alarmă care ne arată în primul rând cum suntem priviți. Eu îi mulțumesc doamnei pentru sinceritate, dar în același timp aș invita-o să facă priză de realitate și să se alăture lumii civilizate, din care facem cu toții parte. Nu am să fac un denunț la UNAR, chiar dacă ar merita. În schimbul de mesaje am încercat să-i explic că niciunul dintre români nu cere nimic de pomană. Este vorba despre dreptul de a candida și obligația de a participa la viața publică a orașului în care trăim. Ne-am câștigat acest drept prin faptul că plătim taxe și impozite aici, prin anii de muncă și de respectare a legilor, a culturii, a țării”, a comentat Tătaru situația pentru Agenda Diasporiei.

În opinia candidatului român, problema este una mai profundă, și arată modul în care unii italieni ne privesc, dar în același timp este și un grav indicator al lipsei de unitate a comunității noastre.

„Am primit multe mesaje în această campanie electorală, atât de la italieni cât și de la români. Un român spunea că degeaba am ajunge în Consiliul Primăriei, pentru că oricum nu am avea cu ce să-l ajutăm, pentru că românii se descurcă cum pot. Asta e problema comunității noastre: faptul că nu se gândește cum să facă front comun, pentru a trăi mai bine. Românul se descurcă, se chinuie și e bucuros când nu suferă prea mult. Nu se gândește că ar trebui să obțină avantaje, beneficii de drept, bani, resurse, acces la informație. El se gândește că «se descurcă» și «bine că n-a fost mai rău». Aici ar trebui să lucrăm, să colaborăm cu toții: la educarea mentalității noastre. Apoi, prin exemplu, cu demnitate, să le explicăm și celor care nu înțeleg, că nu cerem favoruri și milă, vrem doar respectarea drepturilor noastre”, a mai spus Tătaru.

Potrivit acestuia, cel mai bun exemplu în acest sens sunt chiar cei șase candidați români din Fiumicino care refuză să colaboreze între ei.

„Eu am contactat toate celelalte candidate și le-am invitat să colaborăm. Mi-au răspuns că ele preferă să meargă cu italienii. N-au înțeles că important este să ne unim eforturile pentru a convinge românii să iasă din casă și să voteze unul dintre noi. Nici măcar n-are importanță pe cine. Important este ca unul dintre noi să ajungă în Consiliul Primăriei. Apoi i se vor judeca faptele iar la următoarele alegeri vom fi mai bine pregătiți. Altfel vom fi mereu la voia altora, mereu dezbinați și fără șanse de ne îmbunătăți viața. Soluția este să colaborăm!” susține Tătaru.

Fiumicino este o localitate cu o populație de circa 80.000 de locuitori, dintre care aproape 10.000 sunt imigranți. Românii reprezintă circa jumătate din totalul străinilor din oraș, iar pentru actualele alegeri și-au înscris candidatura la funcția de consilier al primăriei nu mai puțin de șase dintre conaționalii noștri.

În toată Italia, numărul candidaților români la alegerile locale este de aproape 40, iar episoadele rasiste nu sunt rare, un fapt similar cu cel invocat de Tătaru petrecându-se și în Umbria, la Terni.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia