contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
   

Criză de muncitori pe litoralele din Italia

Străinii își caută de lucru în alte țări din Europa, iar orașele din nordul Italiei se confruntă cu o criză de forță de muncă. Mai mulți angajatori din Ravenna și Rimini caută cu disperare oameni dispuși să lucreze ca sezonieri în hotelurile și restaurantele de la malul Mării Adriatice.

„Europa de Est a fost principala zonă care ne furniza personal. Majoritatea proveneau din România, însă în ultimii ani, situația s-a schimbat, iar muncitorii din aceasta zonă au început să vină din ce în ce mai puțin. Migrațiile din Europa de Est s-au îndreptat mai mult către alte rute, în special nordul Europei: mulți optează pentru Germania, spre exemplu. De când România a intrat în Uniunea Europeană, din 2007, lucrătorii românii au preferat să emigreze în alte țări”, a declarat potrivit publicației Il resto del carlino, Ascom Cervia (Ascom este o organizație profesională care reprezintă întreprinderi - întreprinderi mici și mijlocii și profesioniști din Italia).

Mulți antreprenori din riviera italiană ar angaja și lucrători din afara UE, dar și în acest caz, lucrurile sunt complicate. Este necesar să se solicite eliberarea, de la ghișeul unic pentru imigrație, așa-zisa nulla osta care se acordă în baza limitele cotelor prevăzute de decretul privind fluxul special.

În practică, statul stabilește în fiecare an un număr maxim de lucratori care pot fi preluați din străinatate, din zonele Non-UE, iar pentru 2018 cotele sunt mici, prea mici pentru a satisface cererea antreprenorilor.

De altfel, Ascom Cervia a mai vorbit și despre o lipsă a lucrătorilor proveniți din zona de Sud a Italiei, care până nu de mult preferau litoralele din nord pentru a-și rotunji veniturile chiar și pentru câteva luni.

Într-o situație disperată sunt și patronii din Rimini. Conform datelor făcute publice de Agenția Regională pentru muncă sunt mai mult de 200 de locuri disponibile, dar nu se găsește personal pregătit și motivat.

Așadar pentru sezonul iunie-septembrie 2018 se caută 40 de bucătari, 110 de ajutori de bucătari, 95 de femei de serviciu, 150 chelneri și 70 de recepționiști pentru hoteluri din Rimini și zonele aferente.

"Confirm, lipsește personalul. Problema constă în găsirea unor persoane pregătite și motivate. Ceea ce este din ce în ce mai complicat. De aceea colaborăm cât mai mult cu școlile hoteliere pentru o pregatire adecvată. Improvizarea nu mai este o soluție”, a declarat Aia Patrizia Rinalidis, președinta Asociației Italiene de Hotelieri, Rimini.

Cornelia Crîșmaru

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia