contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu noi. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

Acord de colaborare între Italia și România pentru protecția lucrătorilor români din construcții

Federaţiile sindicale din sectorul construcţiilor din România şi Italia, respectiv FGS Familia şi Fillea CGIL, au semnat un acord pentru a oferi un sprijin mai mare muncitorilor români din sectorul construcţiilor.

„Acordul de cooperare semnat cu FGS Familia este un instrument suplimentar pentru protecţia lucrătorilor din construcţii, a celor care intenţio­nează să plece la muncă în Italia sau care lucrează deja în Italia, dar şi a muncitorilor care au muncit în Italia, însă doresc să se întoarcă în România”, a precizat secretarul general al Fillea CGIL, Alessandro Genovesi.

„Sectorul de construcţii din România este un sector vulnerabil care se confruntă cu o mare lipsă de forţă de muncă, iar lucrătorii migranţi şi detaşaţi sunt, de asemenea, vulnerabili, nu-şi cunosc drepturile pe care le au şi nu sunt informaţi asupra acestora”, a afirmat şi preşedintele FGS Familia, Gheorghe Bălăceanu.

Pentru organizaţiile semnatare, învingerea dumping-ului şi combaterea exploatării muncitorilor români din Italia, care reprezintă cel mai mare grup de străini în sectorul construcţiilor, precum şi consolidarea culturii drepturilor în rândul muncitorilor din România prin construirea unei reprezentări mai puternice a mişcării sindicale în Europa şi în cele două ţări, constituie o prioritate.

Acordul de colaborare prevede, de asemenea, angajamentul celor două organizaţii privind formarea sindicaliştilor din România, acţiuni comune în România care să vizeze informarea lucrătorilor şi activiştilor sindicali, cunoaşterea legislaţiei în vigoare în Italia şi în România în domeniul muncii, al siguranţei la locul de muncă şi protecţiei drepturilor lucrătorilor, combaterea muncii la negru şi a tuturor tipurilor de exploatare, precum şi o serie de schimburi informaţionale şi organizaţionale între organizaţiile sindicale semnatare.

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia