contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu noi. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

Povestea impresionantă a unei românce care a cucerit Italia. "Ce e de făcut când mai ai doar trei zile de trăit? Când orizontul, acea linie îndepărtată şi strălucitoare, se apropie devenind zid?"

Cristina Mărginean-Cociş Cristina Mărginean-Cociş Foto: Dorin Mihai

Cartea “Zero Positivo” a scriitoarei Cristina Mărginean-Cocis a fost prezentată vineri, la Rimini, în faţa unei săli arhipline. Românii şi italienii din zonă s-au adunat la librăria Feltrinelli pentru a o întâlni pe scriitoare.

"Deşi vorbeşte în mare parte de o boală foarte gravă, nu este o carte despre <Eu am câştigat sau eu am înfrant CANCERUL>, ci despre <Uitaţi cum am făcut eu, asta a fost strategia mea>. Am încercat să mă reîntorc la bogăţiile primite în ţara natală și pe care le-am descoperit aici în Italia. Când mă gândesc la viaţa mea, îmi vine în minte o metaforă, un pământ românesc, un pământ dens și verde care a fost sărutat de un soare, un soare italian îmbogăţit prin forța unei ploi”, au fost cuvintele Cristinei Mărginean-Cocis la prezentarea romanului.

Intereseul autoarei glisează spre un incident din trecut care a marcat-o fundamental. Personajul din romanul Cristinei Mărginean Cocis se loveşte de o boală cumplită, care o duce până aproape de moarte.

În vârstă de 33 de ani şi însărcinată în a 7-a lună, izolată într-o cameră obscură şi supusă curelor de chimioterapie, autoarea se refugiază în trecut.

"Ce e de făcut în fața unui diagnostic grav și cu o prognoză de trei zile? Ce e de făcut când orizontul care e o linie îndepărtată şi strălucitoare se apropie, devenind, zid? Ori îţi faci rău, izbindu-te de el cu toată forţa ta, ori începi să umpli acel zid cu cuvinte. Şi de acolo pleacă călătoria,” spune autoarea.

În cel mai întunecat moment al vieții ei, recuperează, de fapt, experiența teribilă a tatălui, care a găsit forța de a rezista și de a-și proteja familia și dragostea față de ea, împotriva dictaturii lui Ceaușescu.

Și astfel, expansiunea retrospectivă a evenimentelor trăite de tată devine limfă vitală, în drumul renaşterii. Un traseu care crește încet, încet în intensitate, energie și lumină, datorită forței amintirilor și experiențelor trecutului și se termină într-un imn plin de bucurie față de viața care urmează să se nască.

Titlul este un mesaj al credinței supreme și constă în capacitatea de a găsi pozitivitatea, chiar și atunci când se trece prin cele mai grele experiențe, "momentele zero" din viață, acelea din care sunt extrase noi energii pentru a lua-o de la capăt.

Pentru că aici zero are o valoare pozitivă. Tatăl a învățat-o pe Cristina. Cristina ne-o comunică tuturor.

Romanul “Zero Positivo” a apărut în 2016, la editura Gaspari din Udine şi a fost prezentat în mai bine de 30 de oraşe din Italia.

Evenimentul de vineri a fost organizat de Asociaţia Alter.NATIVA și au participat reprezentanți ai Consulatului General al României la Bologna.

Cristina Mărginean-Cocis este originară din Timișoara și locuiește de mulți ani la Udine împreună cu familia. Este profesor, mediator cultural și lingvistic și a colaborat cu Universitatea din Udine la Secțiunea de Limbă și Literatură Română.

Cornelia Crîșmaru

Rate this item
(5 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia