contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu noi. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

Diana de Marchi, o italiancă cu rădăcini și suflet românesc, candidează pentru Senatul Italiei. "Iubesc România, țara mamei mele!"

Una dintre cele mai reprezentative figuri ale administrației actuale locale milaneze este Diana de Marchi, președinta Comisiei Drepturilor Egale din cadrul Primăriei din Milano, o persoană profund implicată în multe manifestări şi acţiuni privind drepturile civice şi drepturile femeilor.

Puțini cunosc însă faptul că Diana de Marchi are rădăcini românești și își exprimă mereu cu mândrie acest lucru. Mama sa, originară din București, a sosit în Italia imediat după al doilea război mondial, datorită regimului instaurat în România.

Cu o activitate lungă în viața publică milaneză, Diana de Marchi este candidată din partea PD la alegerile din Senatul italian, Colegiul uninominal Lombardia 07 - Sesto San Giovani – Milano, care se vor desfășura pe 4 martie.

Cunoscută ca o persoană cu un optimism aparte, mereu cu zâmbetul pe buze, cu o mare capacitate de comunicare și dialog, Diana de Marchi a reușit în decursul anilor să castige încrederea nu doar a italienilor, cât și a zecilor de comunități de străini din capitala Lombardiei, mulți definind-o ca fiind: "il volto dei migranti" prin prezența la zeci de manifestări care pun în evidență aspectul multicultural al orașului Milano.

Născută în Italia, cu o viața trăită - copilărie, studii, familie - în capitala Lombardiei, Diana de Marchi, profesoară de italiană și germană în școlile italiene, este plăcut surprinsă de fiecare dată când aude limba română sau aude vorbindu-se de România, o nostalgie purtată în suflet, prin educația dată și transmisă în limba română de mama sa. Cu mulți ani în urmă, Diana de Marchi era prezentă la manifestări culturale ale comunității de români din Milano, o activitate intensificată după alegerea sa ca președintă a Comisiei Drepturilor Egale.

Despre “partea ei românească”, Diana de Marchi a făcut adeseori destăinuiri.

"Am crescut în casă cu mâncarea tradițonală românească. Timp de 30 de ani mătușa mea Lidia, trăind aici la Milano, prefera să gătească diferite mancăruri românești, cărora le simt și acum mirosul. Am pierdut-o între timp pe mama mea, pe această mătușa și alte persoane dragi din familie, și iată că într-un alt mod, prin comunitatea de români din oraș, o comunitate foarte activă, foarte atentă la ceea ce se întâmplă, prezentă cu multe manifestări în spațiul public italian, m-am reapropiat de rădăcinile mele și sunt fericită de acest lucru", ne declară cu nostalgie Diana de Marchi.

Diana de Marchi: "Atenția mea în general în tot ceea ce fac, este îndreptată înspre oameni, înspre nevoile lor, înspre posibilitatea de a schimba ceva, iar această schimbare vine când reușim să comunicăm împreună!"

Există însă și o parte tristă în această poveste legată de plecarea din România a mamei, tristeţe purtată ani de zile.

"Această suferință a ei de a lăsa o parte a familiei, mătuși, unchi, verișori, din care azi nu mai trăiește nimeni, a făcut-o să vorbească mai rar despre România. Era ca o rană pe care nu voia s-o redeschidă prin amintiri. Oricum, mama era o femeie foarte puternică. Aici în Italia în puțin timp a reușit să își construiască un viitor, o meserie, devenind prima directoare într-o fabrică cu profil metalmecanic din Italia.

Povestea mamei mele, această dramă a ceea ce însemnă să fii emigrant o port în mine, și am o sensibilitate aparte față de acestă realitate. Zi de zi, aici în Milano, ne confruntăm cu multe aspecte a ceea ce înseamnă drepturi, egalitate... Atenția mea în general în tot ceea ce fac, este îndreptată înspre oameni, înspre nevoile lor, înspre posibilitatea de a schimba ceva, iar această schimbare vine, când reușim să comunicăm împreună!", mărturiseşte Diana de Marchi.

În toți acești ani, de când predă în școlilele italiene din Milano, Diana de Marchi, a avut bucuria să cunoscă mulți copii de origine română.

„Desigur eu neavând un nume românesc, pentru ei era o mare mirare faptul că îi înțelegeam ce spuneau în limba română, chiar dacă de vorbit mă exprim mult mai greu", ne spune Diana.

După alegerea sa ca și preşedinte a Comisiei de Drepturi Egale din Milano, relațiile cu comunitatea românească s-au intensificat mult pentru Diana.

"Particip de fiecare dată când sunt invitată. Consider că valorile culturale românești trebuie să fie mult mai vizibile, iar acest potențial cultural și artistic mult mai bine valorificat. Sunt bucuroasă că, iată!, la Casa dei Diritti din Milano există acest curs de limbi și culturi ale lumii, unde am propus să fie integrat și cursul de limba și cultura română pentru italieni și văd interesul de care se bucură.

M-am bucurat să fiu prezentă anul trecut și la București la Institutul Italian de Cultură, unde am creat aceste punți de prietenie, schimburi extraordinare între tările noastre, purtând un mesaj al deschiderii și al dialogului", ne mai spune Diana de Marchi.

"Această candidatură importantă și grea mă onorează și îmi întărește implicarea în a fructifica mai mult competențele mele dobândite în activitatea instituțională, în activitatea mea ca profesor, o implicare legată de experiența constantă în activitatea cu persoane, grupuri, asociații și multe alte realități care activează în teritoriu"  (Diana de Marchi)

Violeta Popescu

Rate this item
(2 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia