contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Carnaval cu flori de ie. România participă la Carnavalul Internaţional al Copiilor de la Veneţia

Carnaval cu flori de ie. România participă la Carnavalul Internaţional al Copiilor de la Veneţia Foto: arhivă

În cadrul celei de-a IX-a ediţii a Carnavalului Internaţional al Copiilor, România participă cu o serie de opt ateliere tematice dedicate motivelor decorative ale iei tradiţionale româneşti care se vor desfăşura în perioada 5-9 februarie 2018, de la orele 9,45 şi 12,15.

Ia românească are o istorie îndelungată, a străbătut secolele până în zilele noastre fiind purtată atât de regine, cât şi de femei simple de la ţară, anulând prin simbolica ei toate graniţele sociale sau de statut, a devenit celebră nu doar ca obiect vestimentar ci şi ca simbol cultural. Ia - termen destinat doar cămăşii purtate de femei - face parte din portul popular din secolele îndepărtate şi, ceea ce o deosebeşte de un obiect vestimentar oarecare, este felul în care fiecare cusătură, culoare, formă geometrică are o anume semnificaţie, reprezintă o reţea de însemne magice menite să protejeze de spiritele rele.

Iile cusute in timpul iernii apăreau la horele din primăvară şi indicau statutul purtătoarei - fetele tinere coseau cu culori vii, intense, modele complexe, iar femeile căsătorite sau vârstnice optau pentru o gamă cromatică mai restrânsa, sobră. Ia de primăvară îmbină roşul şi albul, culorile simbolice ale luptei dintre viaţă şi moarte, între frigul zăpezii şi căldura sângelui, a vieţii - flori stilizate, geometrizate, împletiri de motive şi simetrie dinamică, abundenţă de măiestrie.

Arta decorativă specifică României este una plină de semnificaţii şi simboluri, iar Constantin Brâncuşi, Henri Matisse, Horia Bernea, C. D. Rosenthal, şi mulţi alţi artişti au recurs la acest izvor de inspiraţie. De la covoarele tradiţionale la portul românesc, de la modelul ceramicii la porţile sculptate maramureşene, întâlnim o mistică păgână ce se integrează în creştinismul popular şi în viaţa cotidiană într-un mod firesc, fluid şi plin de semnificaţii.

Proiectul, realizat de Lect. univ. dr. Alina Staicu, Nicoleta Tarcea şi Diana Mureşan, îşi propune să unească aceste elemente de tradiţie populară cu cele de tradiţie culturală şi, pentru că workshop-urile se adresează copiilor din ciclul primar, această împletire de noţiuni se va face sub forma de joc, prezentate ca poveşti, legende din care vor învăţa despre tradiţiile unei ţări latine, înfrăţită cu a lor şi bogată în poveşti şi obiceiuri.

Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Fundaţia Bienalei de la Veneţia, cu susţinerea Institutului Cultural Român. Parteneri media: Modernism.ro

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia