contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Expoziţie de măşti tradiţionale româneşti la Veneţia

Miercuri, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Venezia, a avut loc vernisajul expoziției "Măști tradiționale românești la Carnavalul de la Veneția" a artistului gălățean Paul Buta.

În deschiderea expoziției, au susținut alocuțiuni Prof. univ. dr. Cristian Luca (Directorul adjunct al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistica de la Veneția) și artistul Paul Buta.

"Măștile sunt un subiect de sociologie și psihologie colectivă şi au rămas ca un soi de martori arheologici ai mentalităților trecute. Unele din cele mai interesante urme, prin varietatea și expresivitatea lor, se află în România, răspândite în toate provinciile istorice: Moldova, Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea.

Personaje din mitologia populară și din folclor sunt prezentate și ele în această lume fantastică ce se dezlănțuie cu tăria unui ritual la anumite date ale anului, în miezul iernii de Crăciun și Anul Nou, în preajmă solstițiului de vară, de Rusalii sau cu prilejul unor evenimente memorabile din devenirea individului și a colectivității, cum ar fi nuntă și moartea", a declarat Paul Buta.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 31 ianuarie - 13 februarie 2018, de marțea până duminica, în intervalul orar 10.30-13.30 și 15.30-19.30,

Paul Buta este unul dintre cei mai cunoscuți artiști creatori de măști tradiționale din România. Actor la Teatrul Muzical "Nicolae Leonard" din Galați, etnolog și documentarist la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" din Galați, a redescoperit și făcut cunoscute publicului din țară și din străinătate măștile tradiționale românești, cele create pentru dansuri, ceremonii și vechi obiceiuri, dar și cele funerare, toate având în vechime o evidentă putere simbolică.

Paul Buta, în calitate de meșter popular, a realizat circa 1.500 de măști tradiționale românești, în ultimii 20 de ani, în atelierul său din localitatea Sivita (jud. Galați), măști pe care le-a expus în țară și în străinătate (Australia, Austria, Belgia, Italia, Franța, Marea Britanie, Suedia, SUA).

Măștile de capre, urși și arapi, utilizate în cadrul tradițiilor de Crăciun și Anul Nou, alături de cele care reprezintă personaje fantastice (căpcăuni, vrăjitoare, zâne, etc.), aveau funcțiuni apotropaice, fiind deci menite să alunge răul din comunitate și să aducă un an mai îmbelșugat, lipsit de epidemii și epizootii.

Măștile lui Paul Buta sunt realizate manual din materiale textile și din alte materii prime naturale, şi înfățișează personaje grotești sau comice care provin din lumea satului, rod al superstițiilor sau al manifestărilor ludice din sânul comunității, menite să înfiereze, prin apelul la jocuri și farse, lenea, necinstea, avariția, lipsa altruismului etc.

Încă utilizate în satele din Moldova și Maramureș în perioadă Sărbătorilor de iarnă, când grupurile de
colindători duc mai departe vechile datini românești ce își au originea în unele ritualuri păgâne asimilate de creștinismul popular, măștile tradiționale din țara noastră, deci și cele care ies din mâinile artistului Paul Buta, constituie simboluri ancestrale, de o foarte bună calitate estetică, ce provoacă interesul și curiozitatea publicului.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia