contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu noi. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

Expoziţie de artă naivă dedicată satului românesc în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

Aseară, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, a avut loc vernisajul expoziției de artă naivă «Ludico e carnevalesco nell’universo rurale romeno» a artistului Ioan Maric.

În deschiderea expoziției, au susținut alocuțiuni Prof. univ. dr. Cristian Luca (Directorul adjunct al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția) și artistul Ioan Maric.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului până la data de 17 februarie 2018, de marțea până duminica, în intervalul orar 10.30–13.30 și 15.30–19.30.

Expoziția va prezenta publicului pitorescul satului românesc surprins de pictorul băcăuan Ioan Maric, considerat de critica de specialitate unul dintre cei mai talentați și inspirați artiști promotori ai picturii naive contemporane românești.

Universul rural ni se dezvăluie, cu aspectele sale ludice prilejuite de truda cotidiană, de momentele de sărbătoare, de jocuri și tradiții, printr-o vivacitate cromatică ce pune în valoare o abordare exuberantă, plină de optimism și încărcată de înțelesuri profunde, toate acestea redate cu un rafinament ce confirmă atât măiestria autorului, cât și talentul său artistic indiscutabil ce i-au îngăduit să depășească demult simpla condiție de diletant, lucrările sale fiind expuse cu succes de public și critică în țară și în străinătate.

Ioan Maric, artist autodidact, absolvent al Universității Naționale de Arte «George Enescu» din Iași (2017), are la activ peste 200 de expoziții personale și a participat la numeroase expoziții colective internaționale, din rândul cărora trebuie menționate: Quinzaine culturelle franco–roumaine, Palais de la Bourse din Strasbourg (2006), Parlamentul European (Bruxelles, 2008, 2009 și 2013), Biennale d’Art Naïf (Bruxelles, 2009–2010), Festival d’Art Naïf din Verneuil-sur-Avre (2010) etc.

În țară a expus, între 1968 și 2017, la Saloanele Naționale de Artă Naivă de la Arad, Bistrița-Năsăud, Botoșani, București, Constanța, Dorohoi, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Reșița, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Timișoara, Vaslui etc. A fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale: Premiul III la Salonul Internațional de Artă Naivă din București (1969); medaliat cu aur la Expozițiile internaționale de artă naivă de la Milano (1973), Lugano (1974) și Viareggio (1976).

Multiplu laureat la Festivalurile naționale de artă naivă în răstimpul 1969–2014, lucrările sale se regăsesc în țară în muzee și colecții private din Bacău, Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Brăila, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Satu Mare, Sibiu etc. În străinătate, are lucrări în muzee sau colecții private din Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, S.U.A., Ungaria etc.

"Pictura lui Ioan Maric atrage prin fascinantele sale personaje. Povești de o luxuriantă fantezie se dezvăluie într-o cascadă de fapte și întâmplări. Expresivitatea chipurilor dă glas compozițiilor naivului nostru drag. Un univers plin de viață, plin de haz și de pilde" (Oana Gabriela Petrica).

"Ioan Maric și-a păstrat filonul frust și popular, care este coerent. A reușit să-și creeze un brand, cu care a avut succes și în țară, și în străinătate. Este un curent viu și productiv. Cultura populară în România este în continuare vie prin astfel de oameni" (Magda Carneci).

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

EXCLUSIV. Ion Purice, eroul Italiei: “Am făcut doar ce trebuia să fac”

Ion Purice este eroul care a schimbat imaginea României în doar câteva zile, mai mult decât au făcut-o politicienii de l (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia