contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu noi. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

Premieră într-o localitate din Italia: Doua românce își vor uni destinele după cinsprezece ani de relație

Doua românce vor spune DA în fața ofițerului de stare civilă din Nuoro, Sardinia, o localitate din sudul Italiei. Liliana Craciun și Ramona Dinescu sunt împreună de mai bine de cinsprezece ani și de zece, locuiesc în Italia.

Cuplul de românce va fi primul cuplu lesbi din Nuoro care se va căsători, iar primarul Andrea Soddu va oficia personal ceremonia.

Povestea de dragoste a celor două s-a împarțit între localitățile, Nuoro unde Liliana lucrează ca badantă și Sassari, unde Ramona profesează ca asistentă pentru o clinică.

Liliana Crăciun are 50 de ani și este originară din Brăila, iar Ramona de 42 de ani, din Bistrița.

"Suntem foarte bucuroase că putem în sfârșit să facem acest pas, suntem împreună de cincisprezece ani. Am așteptat mult timp această lege care permite căsătoria cuplurilor homosexuale și în sfârșit, iata-ne aici. Eu, în luna iulie, m-am întors acasă și am facut toate actele, lipsesc doar documentele Ramonei. Am sosit în Sardegna acum zece ani, întâi a venit partenera mea, Ramona, care a gasit un loc de munca și a început să lucreze ca asistentă medicală. O lună mai târziu am decis să o urmez și am venit și eu. Aici, în Nuoro, am găsit mulți prieteni. Orașul ăsta a devenit a doua mea casă și aici am decis să ne căsătorim. În țara mea din păcăte, nu există încă nici o legislație care să permită căsătoriile homosexuale. Sper că și acolo se vor decide să facă acest pas spre civilizație cât mai curând posibil”, a declarat Liliana pentru publicația La Nuova Sardegna.

În aprilie 2017, tot o românca s-a căsătorit cu iubita ei, o italiancă din Braone, provincia Brescia. Cele două aveau o relație de aproximativ trei ani și cresc împreună o fetiță de un an.

În Italia, legea privind uniunea civilă între două persoane a fost adoptată în mai 2016. Conform acesteia, uniunea civilă se încheie în fața unui oficial public, în prezența a doi martori și se înregistrează în Registrele de stare civilă.

Uniunea dintre doi parteneri prevede obligația unei asistențe morale și materiale reciproce, beneficierea de o pensie de urmaș, acordarea unui permis de reședință pentru partenerul străin și posibilitatea de a lua numele partenerului.

Cornelia Crîșmaru

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia