REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

Turneu în Italia al scriitorului român din diaspora Norman Manea

Scriitorul şi eseistului român din diaspora, Norman Manea, va efectua timp de o săptămână un turneu în Italia. Evenimentul are loc cu ocazia publicării ultimei sale cărți, Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian, traducere de Anita Bernacchia, iar orașele în care va poposi scriitorul sunt Venezia, Padova, Torino și Milano.

Turneul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, alături de Universitatea Ca’ Foscari din Veneția, Writers in conversation, Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova, Il Circolo dei Lettori din Torino, Salonul Internațional de Carte de la Torino, Librăria Luxemburg din Torino, Departamentul de Limbi și Literaturi Străine și Culturi Moderne al Universității din Torino, Editura Il Saggiatore, Librăria Feltrinelli Duomo din Milano, Fundaţia Giangiacomo Feltrinelli din Milano, Centrul Cultural Italo–Român din Milano, cu patronajul Ambasadei României în Italia, al Consulatelor Generale ale României de la Trieste, Torino și Milano, Regione Veneto, Città Metropolitana di Venezia, Provincia di Padova, Comune di Venezia, Comune di Padova, Regione Piemonte, Città Metropolitana di Torino, Città di Torino, Regione Lombardia, Città Metropolitana di Milano, Comune di Milano.

Curierul de Est constă într-o serie de dialoguri între Norman Manea şi Edward Kanterian, profesor de filozofie la Universitatea din Kent, pe teme precum antisemitismul, Germania nazistă, Gulagul şi Holocaustul, condiţia intelectualului est-european după căderea regimurilor totalitare, atentatul de la 11 septembrie, violenţele din Irak şi Afganistan, cultura pop din America, cultura umanistică confruntată cu dezvoltarea tehnologiilor, etc.

Mâine, în deschidere, scriitorul se va afla la Veneţia, unde, începând cu ora 18:00, la Auditorium Santa Margherita (Campo Santa Margherita, Dorsoduro 3689) va avea loc întâlnirea cu Claudio Magris, întâlnire ce face parte din seria “Writers in conversation / Scriitori în dialog” și la care va participa şi criticul literar şi redactorul-şef al revistei culturale “Observator Cultural”, Carmen Muşat.

Dialogul va fi purtat atât în limba italiană, cât şi în limba română, cu traducerea consecutivă realizată de Anita Bernacchia, şi va porni de la volumul “Curierul de Est” recent tradus în limba italiană de Anita Bernacchia. Volumul constă într-o serie de dialoguri între Norman Manea şi Edward Kanterian, Senior Lecturer la Universitatea din Kent, pe teme precum antisemitismul, Germania nazistă, Gulagul şi Holocaustul, condiţia intelectualului est-european după căderea regimurilor totalitare, atentatul de la 11 septembrie, violenţele din Irak şi Afganistan, cultura pop din America, cultura umanistă confruntată cu dezvoltarea tehnologiilor, etc. Intrarea este liberă. Cei interesați pot confirma participarea la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la tel. 041 2348358.

În ziua imediat următoare întâlnirii de la Veneţia, pe 14 septembrie, va avea loc, începând cu ora 10.30, un minicolocviu dedicat lui Norman Manea, la Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova, Aula Calfura 2 (Piazzetta Gianfranco Folena, 1 – 35137 Padova). În deschidere vor interveni Norman Manea şi Claudio Magris, urmând a fi prezentate comunicări realizate de: Anita Bernacchia, Irma Carannante, Dan Octavian Cepraga, Donato Cerbasi, Carmen Muşat, Roberto Scagno, Lorenzo Renzi, Giovanni Rotiroti. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe informaţii şi pentru a consulta programul minicolocviului: http://icr.ro/venezia; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau tel.: 041 5242309.

NORMAN MANEA este un scriitor român, născut în Bucovina, în 1936. A suferit atât de pe urma persecuţiei naziste şi a internării într-un lagăr de concentrare, cât şi de pe urma regimului comunist şi a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. A părăsit România în 1986 şi s-a stabilit în Statele Unite, la New York, unde predă şi astăzi literatură europeană la Bard College. Romanele sale sunt influenţate de evenimente din biografia sa marcată de regimurile totalitare, în special Despre clovni: dictatorul și artistul (1997) şi Întoarcerea huliganului (2003), cu care a câştigat Premiul Médicis în 2006. Printre cărţile cele mai reprezentative amintim Plicul negru (1986), Fericirea obligatorie (2004), Variante la un autoportret (2008), Vizuina (2009), Curierul de Est (2010), Cuvinte din exil (2011). Pentru cărţile şi activitatea sa Norman Manea a primit numeroase premii, printre care: Premiul naţional român pentru literatură (România), McArthur Fellowship (SUA), Premio Nonino (Italia), Medicis Etranger (Franţa), Nelly Sachs (Germania), Palau Fabre (Spania) etc. Este membru al Royal Society of Literature din Marea Britanie şi al Acadamiei de Arte Frumoase din Berlin. A fost decorat de către guvernul francez cu titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Veneţia, 13 septembrie 2017, ora 18:00

Auditorium Santa Margherita – Campo Santa Margherita, Dorsoduro 3689

Claudio Magris în dialog cu Norman Manea

Întâlnirea face parte din seria evenimentelor “Writers in conversation” organizate de Universitatea Ca’Foscari din Veneția

Intervin în deschidere: Flavio Gregori, prorectorul Universității Ca’Foscari din Veneția,  Pia Masiero, directorul Festivalului Incroci di civiltà și Rudolf–Mihai Dinu, directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Participă: Carmen Muşat, critic literar şi redactor-şef al revistei culturale “Observator Cultural” și Anita Bernacchia, traducător.

 

Padova, 14 septembrie 2017, ora 10:30

Universitatea din Padova – Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare – Aula Calfura 2

Piazzetta Gianfranco Folena 1, 35137 Padova

Colocviul In honorem Norman Manea

Prelegeri inaugurale susținute de: Norman Manea şi Claudio Magris

Intervin în deschidere: Anna Bettoni, directorul Departamentului de Studii Lingvistice și Literare al Universității din Padova şi Rudolf–Mihai Dinu, directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

Participă: Anita Bernacchia, Irma Carannante, Dan Octavian Cepraga, Donato Cerbasi, Carmen Muşat, Roberto Scagno, Lorenzo Renzi, Giovanni Rotiroti.

 

Torino, 16 septembrie 2017, ora 18:00

Il Circolo dei Lettori – Via Giambattista Bogino nr. 9

Andrea Bajani în dialog cu Norman Manea 

Participă: scriitorul italian Andrea Bajani, Edward Kanterian, Senior Lecturer la Universitatea din Kent şi coautorul volumului Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian, şi traducătoarea Anita Bernacchia.

 

Milano, 17 septembrie 2017, ora 19:00

Fundaţia Giangiacomo Feltrinelli – Sala Polifunzionale, Viale Pasubio 5

Andrea Bajani în dialog cu Norman Manea, cu ocazia evenimentului Viva Tabucchi! organizat în amintirea regretatului scriitor italian Antonio Tabucchi.

 

Milano, 19 septembrie, ora 18:30

Librăria Feltrinelli Duomo – Piazza Duomo – Via Foscolo 1/3

Norman Manea în dialog cu Edward Kanterian, cu ocazia prezentării cărţii Corriere dell’Est de Norman Manea (trad. de Anita Bernacchia, Il Saggiatore, Milano, 2017)

Participă: Norman Manea, Ginevra Bompiani, Edward Kanterian.

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia

GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
 Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
 Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
 R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
   Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi