REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

EXCLUSIV. Doi români au obținut nota maximă la Bacalaureatul din Italia. Le-au vorbit profesorilor despre utopia platonică şi biologia cuantică

Cosmin Siea (stânga) şi Tudor Haja (dreapta) Cosmin Siea (stânga) şi Tudor Haja (dreapta)

100 din 100 este punctajul pe care l-au obţinut doi români la bacalaureatul din acest an din Italia. 

Cosmin Siea şi Tudor Haja au doar 19 ani şi ne poartă cu mândrie numele peste hotare. Sunt doi dintre cei patru elevi de la şcolilele unde învaţă care au reuşit această performanţă. Cosmin Siea i-a întrecut chiar şi pe colegii italieni, fiind singurul din clasa cu nota maximă la toate probele de la bacalaureat (100/100).

Băieţii sunt absolvenţii unor licee de top din Parma şi au atins excelența după ani lungi de studiu şi dedicare. Provin din familii normale, s-au născut în România, dar trăiesc de mici în Italia.

Vorbesc o română perfectă şi ne-au explicat cu emoţie despre ceea ce a însemnat examenul de bacalaureat pentru ei.

„Eu am luat un rezultat foarte bun - 100/100 şi sunt foarte încântat de el fiindcă am învăţat tot anul, mai ales în ultima perioadă, când am aprofundat toată programa şi m-am străduit să fac "tesina", proiectul de final, şi profesorilor le-a plăcut în mod deosebit pentru că era o temă de care majoritatea nu mai auzise şi pe care am expus-o bine.

Am explicat în mod simplu şi ilustrativ nişte concepte grele ale fizicii şi ale biologiei. Am tratat un subiect de biologie cuantică. În general bac-ul în Italia este de temut de către elevi. În noaptea de dinaintea primei probe abia am reuşit să adorm de emoţii”, a declarat pentru Agenda Diasporei, Cosmin Siea.

Pe Tudor, bacalaureatul l-a ţinut cu sufletul la gură până în ultima zi, când a obţinut votul maxim după ce a primit şi punctele bonus, surprinzându-i pe profesori prin lucrarea sa.

„Probele scrise au mers destul de bine, am abţinut 15, 14, 14 pe un maxim de 15. Ştiam că pentru nota maximă trebuia să am o probă orală perfectă ca să îi uimesc şi sa iau şi cele cinci puncte bonus. M-am concentrat foarte mult, am expus proiectul, "tesina", care a avut ca temă Utopia platonică şi care i-a impresionat pe profesori”, ne-a explicat Tudor.

Tudor: "La început eram singurul străin din clasă, ulterior am devenit un punct de reper pentru ceilalţi"

În Italia s-au adaptat perfect. Cosmin a obţinut încă din primul an de studiu în peninsulă premii la compeţitii naţionale şi internaţionale. Anul acesta a reprezentat Emilia-Romagna la olimpiada naţională de Biologie. Despre el, s-a scris şi în presa italiană, baiatul a impresionat pe toata lumea cu geniul lui.

„M-am adaptat rapid in Italia, primele două-trei luni au fost mai grele, lunile de aclimatizare. Dar apoi şi rezultatele au devenit excelente. Oricum, încerc să mă întorc cât de des în România şi mă ţin la curent cu tot ceea ce se întâmplă acolo”, a precizat Cosmin

În schimb, Tudor a devenit „un mic ambasador” pentru cei care se aflau la început de drum pe un tărâm încă necunoscut.

„Am venit în Italia în decembrie 2004. Despre şcoala din România am puţine aminitiri pentru că o începusem cu abia 2-3 luni înainte. Eram singurul străin în clasă, deci nu aveam altă şansă decât să învăţ italiana cât mai repede. Aşa a fost. Am început să mă descurc din ce în ce mai bine şi în anii următori eram eu punctul de reper pentru noii colegi români sau moldoveni.

În şcoala „medie” (clasele 6-8) am înţeles pasiunea mea pentru literatura italiană şi pentru istorie. Deci alegerea liceului „clasic” a fost una chiar foarte naturală, nici nu m-am interesat de alte şcoli. Primii doi ani au fost mai grei pentru că studiam latina, greaca, gramatica. Din clasa a XIII-a, materia a devenit mai interesantă, făceam literatură şi am început să mă dedic din ce în ce mai mult pentru a obţine rezultatele aproape maxime”, a adăugat Tudor.

Se pregătesc pentru o carieră în medicină

Şi Cosmin şi Tudor visează la o carieră în medicină. Se pregătesc intens pentru examenul de admitere din septembrie pentru care şi-au fixat ca obiectiv cele mai bune universităţi din Italia.

„Mai departe aş vrea să merg pe medicină. După şase ani de facultate, mă gândesc să mă specializez pe genetică ori neurologie, dar o să am timp să decid bine”, spune Cosmin.

"Este greu oricum, mai ales că am făcut o şcoală unde nu se pune atât de mult accentul pe materiile ştiinţifice, dar totuşi am studiat şi noi destul. Ce îmi lasă şcoala asta? Modul de a gândi, de interpreta lucrurile, de a avea o părere personală", adaugă Tudor

„Românii de 100” sunt legaţi de ţara natală şi se implică frecvent în activităţile comunităţii din care fac parte. De curând, au ajutat alături de familiile lor la pregătirea bucatelor româneşti şi au prezentat tuturor celor veniţi la Festivalul Multicultural de la Collecchio tradiţiile şi obiceiurile autentice.

Romanii cu punctaj maxim la bacalaureatul din Italia

Cum se desfăşoară examenul de bacalaureat în Italia

Bacalaureat din Italia este un examen foarte greu. I se spune "esami di stato" ori "esame di maturità" şi constă în trei probe scrise plus cea orală.

Prima probă este de italiană şi este decisă la nivel naţional pentru toate instituţiile de învăţământ, a doua este tot naţională, dar depinde de profil (de exemplu cei de la profilele reale au suţinut proba de matematică, pe când cei de liceele clasice au avut latina). Cea de-a treia proba este decisă de şcoală şi este tot scrisă.
Toate probele au un grad de dificultate ridicat.

De exemplu, în acest an, pentru prima probă cei doi elevi români au avut de scris, în şase ore, un eseu în limba italiană, la alegere din şapte teme. La matematică, tot în acelaşi interval de timp, au avut de rezolvat o problemă complexă şi de răspuns la cinci întrebări, iar la ultima probă scrisă, timpul pus la dispoziţie a fost doar trei ore, iar concurenţii au trebuit să răspundă la zece întrebări pentru patru materii diferite, în limba italiană şi respectiv engleză.

Proba orală cuprinde 8-9 materii în funcţie de comisie, iar candidaţii trebuie să răspundă la câte două întrebări pentru fiecare materie. Zece minute sunt alocate pentru prezentarea proiectului de final, tesina.

„La şcolile bune, profesorii fac o selecţie cât mai dură de-a lungul anilor. De exemplu, la liceul unde învăţ eu, la început eram 28 de elevi şi am absolvit doar 14, o parte s-au transferat la altele şcoli, însă alţii au fost lăsaţi repetenţi. Sunt profesorii foarte exigenţi, unii nu acordă niciodată nota maximă.

În România am observat că profesorii oferă note mari de-a lungul anilor ca, mai apoi, uneori la bac rezultatele să fie mult mai mici. O altă diferenţă este că la limba şi literatura română se merge foarte mult pe memorie, pe capacitatea de a memora părţi de critică literară, pe când în Italia se tinde a da mai mare libertate elevului să înteleagă singur sensul unei poezii sau al unui text, pe analiza şi interpretarea personală a materiei. Asta ştiu de la prietenii mei, fiindcă eu am făcut doar primii patru ani de şcoală în România”, a conchis Cosmin.

Cornelia Crîşmaru

Rate this item
(0 votes)

Cronica neagră

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

  • Subscribe to this user's RSS feed Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia

GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
 Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
 Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
 R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
   Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi