contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

FOTO. "Arpeggio & Roua" a sărbătorit Ziua Iei la Terni. "Am descoperit povești incredibile"

Pe 25 iunie, corala românească ”Arpeggio & Roua” a susținut un concert la istorica biserică Sant'Alò și Sfânta Parascheva sărbătorind astfel Ziua Universală a Iei.

Din program au facut parte compoziții de Vasile Timis pe versuri de Mihai Eminescu, reinterpretări ale melodiilor lui Anton Pann, cântece de joc (hore, sârbe) melodii ale unor îndrăgiți interpreți precum Tudor Gheorghe, Ioan Bocșa, Maria Tănase, dar și nelipsita doină, cântecul românesc, care din 2009 este considerat patrimoniu Unesco.

Comunitatea numeroasă a românilor din Terni a întâmpinat cei șase coriști cu melodii de Caccini, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Mihai Eminescu și un recital de nai.

"Am rămas plăcut impresionați de atmosfera pe care am găsit-o intrând în această veche biserică plină de români ce se consideră o familie. Nu vrem doar să cântăm, ci și să îi cunoaștem pe cei ce se emoționează ascultându-ne. La Terni am descoperit povești incredibile, ca cea a unei studente libaneze ce a creat și dirijat un cor în parohia româneasca de la Terni", a declarat Simona Vasile, președintele asociației ARPRO, din care face parte corul Arpeggio & Roua.

Concertul a fost a doua etapă a turneului estival Confluențe muzicale – România între clasic și folk, prezentat ca o călătorie prin cultura muzicală a României, prima dintre ele având loc pe 28 mai, la Consulatul General de la Milano, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.

A treia şi ultima etapă a turneului va avea loc pe 2 iulie, la biserica S. Francesco Saverio din Roma, cunoscută sub numele de "Oratoriul di Caravita", în care, ca element de noutate va apărea şi acompaniamentul cu țambal și acordeon.

Arpeggio & Roua e un grup coral format din șase membri ce a laut naștere în 2015 la Roma, din ideea comună de a răspândi arta muzicală românească, reinterpretând elemente de folclor autentic.

Grupul a colecționat colaborări cu mari artiști români și moldoveni precum Ducu Bertzi, Fuego sau Zinaida Julea și a adus muzica românească în inima Romei la evenimente precum Festival dell'Avvento 2015 şi 2016, MartisoRoma 2016 sau Festival Propatria.

În curriculum, formaţia are numeroase reprezentații la Accademia di Romania (Ziua Iei, Un pic de Românie, o poveste de iarna, Poveste de mai, Confluenze musicali, Ritrovando Brancusi, Eminescu, tra l'umanita e l'assoluto), două concerte la ExpoMilano 2015, o participarea la festivalul Internațional I. D. Chirescu 2016, iar pe 2 decembrie au prezentat primul lor album intitulat "Armonie di Natale".

În repertoriu predomină muzica folclorică corală: doine, hore, sârbe, dar și aranjamente ale melodiilor celor mai celebri artiști români (Maria Tanase, Tudor Gheorghe, Ioan Bocsa, Anton Pann).

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia