Print this page

EXCLUSIV. Totul despre workshop-ul de încondeiere a ouălor de Paște pentru copiii din Milano, organizat de Centrul Cultural Italo-Român

Centrul Cultural Italo-Român din Milano, în colaborare cu asociaţia Vatra Neamului (comunitatea de moldoveni din Italia), organizează sâmbătă la CAMB Ponte delle Gabelle din Milano un workshop de încondeiere a ouălor de Paşte destinat copiilor şi nu numai.

Laboratorul va începe la ora 14.30 la CAMB Ponte delle Gabelle din Via San Marco 45, Milano şi va fi coordonat de Mariana Paliev, profesor în cadrul cursului de Limba Cultură şi Civilizaţie românească.

Mariana Paliev despre laboratorul de sâmbătă, pentru Agenda Diasporei:

De unde ideea de a organiza la Milano un workshop de încondeiere a ouălor acum, în apropierea sărbătorii Paştelui?

Ştim cu toţii că încondeierea ouălor de Paște este o veche tradiţie românească, păstrată cu sfinţenie de generaţii la rând. Ideea de a face un laborator de încondeiat ouă s-a conturat, pe de o parte, după succesul evenimentului de Mărţişor, susţinut la Milano împreună cu Asociaţia Bulgarilor din Milano şi cu Asociaţia Moldovenilor (Vatra Neamului); pe de altă parte, am fost încurajaţi şi de partenerii italieni din administraţia locală din Milano.

Aşadar, comunitatea de italieni din Milano s-a arătat interesată de tradiţiile noastre...

Da, publicul italian a participat cu entuziasm la laboratoarele noastre şi ne-a demonstrat că trebuie să propunem evenimente care să facă cunoscute tradiţiile şi obiceiurile noastre, multe dintre ele necunoscute ţării de adopţie, Italia.

Activităţile practice şi prezentările multimedia atrag prin noutate şi prin invitaţia la creativitate.

Cine va pune la dispoziţie instrumentele de încondeiat? Vor fi prezenţi şi meşteri în încondeiatul ouălor?

Atelierul de sâmbătă va avea două părţi: mai întâi vor fi prezentate materiale audio-video care înfăţişează artă tradiţională a încondeierii, cu specificul zonelor importante din România, iar apoi vom încondeia ouăle şi vom picta icoane pe sticlă.

Nu vor participa meşteri populari români, dar o vom avea alături pe Paula Chibici, o româncă din comunitatea milaneză care realizează obiecte tradiţionale. Paula le va arată copiilor  modul de utilizare a firelor textile în decorarea ouălor de Paşte.

Ţin să precizez că toate materialele pe care le vom utiliza la acest laborator sunt procurate prin autofinanţare, aşa cum şi celelalte activităţi ale noastre sunt activităţi de voluntariat.

Aveţi deja copii sau părinţi interesaţi să participe la atelierul de sâmbătă? Cum va aşteptaţi să decurgă evenimentul?

Ne aşteptăm să participe aproximativ 30-40 de copii, însoţiţi de părinţi. Aşteptăm să petrecem împreună cu aceştia o după-amiază interesantă promovând obiceiurile şi tradiţiile româneşti în cadrul comunităţii din Milano.

 

Cea de-a doua parte a workshop-ului de încondeiat ouă va fi coordonat de pictoriţa româncă Lavinia Rotocol, care trăieşte de zece ani în Italia.

Lavinia, pictura pe sticlă pare a fi o tehnică specială de realizare a icoanelor. Spune-mi te rog în ce constă şi dacă ai mai experimentat-o şi cu alţi copii, cu alte ocazii?

Cu toate că sunt artist vizual şi folosesc ca mod de exprimare pictura, icoana nu face parte din activitatea mea obişnuită, cunosc diferite tehnici, printre care şi pictura pe sticlă.

Experienţele mele cu cei mici s-au desfăşurat doar în cadru privat; au fost foarte entuziasmaţi.

În puţinul timp pe care o să-l avem la dispoziţie vreau să explic copiilor semnificaţia icoanei pe sticlă în viaţa poporului român (schimbările politice şi sociale din secolul al XVIII- lea au făcut să pătrundă în Transilvania această tehnică). Le voi vorbi despre sticlă, pigmenţi şi despre modul în care erau preparate culorile. Voi aduce pentru cei mici icoane pe sticlă, în diferite faze de lucru.

Mi-ar plăcea ca, la sfârşitul întâlnirii, copiii să îşi ducă acasă icoana creată.

Sunt entuziasmată, sper să fie şi copiii la fel şi să-i ajute această experienţă. Astfel de experienţe sunt importante pentru dezvoltarea emoţională a copiilor, de aceea o fac cu mare plăcere.

Evenimentul se bucură de patronajul Consulatului General al României la Milano şi Consulatul General al Republicii Moldova din Milano.

Ana Ciuban

 

Rate this item
(0 votes)
Ana Ciuban

Scrie la Agenda Diasporei de la lansare.

 

Email: ana.ciuban@agendadiasporei.com