contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Scriitori români la Torino. Întâlnire cu Gabriela Adameşteanu

Gabriela Adameşteanu (dreapta) Gabriela Adameşteanu (dreapta)

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, ora 18.00, la Librăria Luxemburg din Torino (via Cesare Battisti, nr. 7), va avea loc o întâlnire cu scriitoarea Gabriela Adameşteanu, operele căreia vor fi prezentate de profesorul Roberto Merlo şi jurnalista şi criticul literar Maria Emilia Piccone.

Întâlnirea este a doua dintr-o serie de evenimente, menite să promoveze literatura română, pe care Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia le organizează în parteneriat cu LibrăriaLuxemburg din Torino, sub titlul “Scriitori români la Torino”.

Gabriela Adameşteanu este scriitoare, traducătoare şi jurnalistă. Este una dintre cele mai influente figuri din panorama culturală românească a ultimelor decenii. A scris mai multe romane: Drumul egal al fiecărei zile (1975) – Verrà il giorno (2012), traducere de Celestina Fanella, Cavallo di Ferro (2012); Dimineață pierdută (1983) – Una mattinata persa (2012), traducere de Roberto Merlo şi Cristiana Francone, Atmosphere Libri (2012); Întâlnirea (2003) – L’incontro, traducere de Roberto Merlo, Nottetempo (2010).
Acestea cărţi reprezintă tablouri complexe ale României comuniste, în care personajele prind viaţă pe fundalul cenuşiu, angoasant, sufocat de sărăcie şi lipsit de perspective de care societatea românească s-a eliberat în 1989.

A fost membră a Grupului pentru Dialog Social (GDS) şi în această calitate a promovatiniţiative în domeniulvieţii sociale, politice şi mediatice din România post-comunistă, menite să susţină tranziţia spre modele democratice. A fost redactor şef al revistei “Revista 22” orientând publicaţia spre un tip de jurnalism cultural implicat în problemele sociale. A publicat mai multe volume de proză scurtă şi culegeri de studii şi articole apărute în ziare şi reviste.

Roberto Merlo este conferenţiar de Limba şi Literatura română la Departamentul de Limbi şi Literaturi străine şi Culturi moderne al Universităţii din Torino. S-a format ca românist la Universităţile din Torino, Cluj-Napoca şi Bucureşti. A tradus numeroase volume de istorie (de Ion Bulei), istoria limbii române (de Marius Sala) şi literatură română modernă şi contemporană, mai ales proză (Bogdan Suceavă, Gabriela Adameşteanu, Doina Ruşti, Ştefan Petica) şi teatru (Radu Măcrinici, Gianina Cărbunariu, Ştefan Peca e Lia Bugnar, Matei Vişniec, Elise Wilk, Roxana Marian, Andreea Vălean), cu rare incursiuni în zona poeziei prilejuite de versurile Martei Petreu şi ale lui Matei Vişniec.

Maria Emilia Piccone, profesoară de limba engleză şi critic literar, este o admiratoare a romanelor Gabrielei Adameşteanu. Cu o licenţă în Limbi şi Literaturi Străine obţinută la Universitatea Bocconi din Milano a avut o lungă carieră didactică, de peste treizeci de ani, de predare a limbii şi literaturii engleze la Liceul “Einstein” din Milano. Pensionarea i-a permis să înceapă colaborări în calitate de critic literar cu mai multe publicaţii din domeniu, mai întâi cuperiodice dedicate femeilor, apoi în revista de literatură “Stilos” şi pe site-urile Wuz şi Stradanove. În prezent continuă să colaboreze cu Stradanove şi îngrijeşte propriul blog literar intitulat: Leggere a lume di candela (http://leggerealumedicandela.blogspot.it). Recenziile sale la romanele Gabrielei Adameşteanu se pot accesa la rubrica: Voci da mondi diversi. Europa dell’Est.

Anca Manolea

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia