contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu noi. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

Serina se răzgândește. Bonus bebè și pentru cetățenii străini

 Primăria din Serina (Bergamo) cedează în ceea ce privește Bonus-ul Bebè rezervat nou-născuților doar dacă părinții erau rezidenți și italieni. Acestea erau cele două condiții pe care trebuiau să le îndeplinească locuitorii din Serina dacă intenționau să solicite ajutorul financiar acordat pentru venirea în familie a unui nou membru. Așadar, până acum, tuturor rezidenților străini, care nu aveau cetățenie italiană le-a fost refuzat acest drept.

De la 2 la 5 ani de rezidență minimă cel puțin a unuia dintre părinți și eliminarea obligativității de a avea cetățenie italiană. Acestea sunt modificările adoptate de către Consiliul din Serina în ceea ce privește acordarea bonusului noilor născuți. Aceste schimbări majore au fost posibile în urma hotărârii unui tribunal care a soluționat cererea Asociației Studi Giuridici sull'immigrazione (Asgi) și a cooperativei sociale Ruah din Bergamo, care au cerut modificarea legii subliniind că introducerea condiției cetățeniei italiene este discriminatorie, întrucât prestațiile instituțiilor publice trebuie să fie erogate independent de naționalitatea solicitantului.

"Pentru a proteja și a asigura cetățenii serinezi - a explicat primarul Giovanni Fattori - dar, de asemenea, în conformitate cu reglementările și în același timp să evităm ca cineva să poată profita, am decis să ridicăm un minim de 5 ani de rezidență pe care trebuie să-i îndeplinească cel puțin unul dintre părinții nou-născutului și am eliminat obligativitatea cetățeniei italiene."

Bonus bebè a fost introdus pentru prima dată în 2003 iar contributul ce va fi erogat pentru cei născuți în 2013 va fi de 520 de euro. "În campania electorală - a continuat Fattori - am promis că va rămâne disponibil, iar menținerea sa este un punct din programul nostru care a fost respectat."

Conform presei italiene, primăria din Serina era ultima din Italia care refuza acest tip de indemnizații străinilor, pe criterii de cetățenie.

Anca Arnăutu

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia