contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

PROCULT 2015 și-a anunțat câștigătorii. Vezi ce film a luat marele premiu


Cea de-a șasea ediție a Festivalului de Film Românesc Procult, desfășurat în perioada 25-29 noiembrie la Roma, și-a stabilit căștigătorii.

Marele trofeu a fost acordat filmului „Poziția Copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer. Lungmetrajul este la al doilea premiu obținut în afara granițelor țării, după trofeul „Ursul de Aur” obținut în urmă cu doi ani la Festivalul Internaţional de Film din Berlin. Producția prezintă cu emoţie, dar şi cu umor, relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult. Este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor.

Pe parcursul celor cinci zile ale festivalului, publicul român și italian din Roma au asistat la proiecția a peste zece filme românești ale unor tineri regizori români multipremiați în cadrul numeroaselor concursuri internaționale.

Au fost înscrise în concurs filmele „Un etaj mai jos” de Radu Muntean, „Cel ales” de Cristian Comeagă, „Funeralii fericite” de Horaţiu Mălăele, „QED” (Quod Erat Demonstrandum) de Andrei Gruzsniczki, „Pădurea” de Sinișa Dragin, „Operaţiunea Străinul” de Carmen Avram, „Căsătoriţi la Revoluţie” de Cristina Tilica, „Cântece pentru muzeu” de Eliza Zdru, „Arta” de Adrian Sitaru, „Ramona” de Andrei Creţulescu, „Strada drapelului nr. 0” de Anca Oproiu, „Vaca finlandeză” de Gheorghe Preda, „Excursie” de Adrian Sitaru și „Have sweet dreams” de Ciprian Suhar.

Invitatul special al ediției din acest an a fost maestrul Horațiu Mălăele. Regizorul nu a refuzat invitația organizatorilor după ce a participat și în luna septembrie la ediția specială a festivalului organizată în cadrul EXPO Milano 2015. Alături de Horațiu Mălăele, la festival a mai fost prezent în calitate de de președinte al juriului, un alt nume important al cinematografie românești, regizorul Nae Caranfil.

„Încă o dată se confirmă faptul că filmul românesc ne reprezintă cu succes în afara granițelor țării. La această ediție au fost prezenți și reprezentanți ai MIBACT (echivalentul Centrului Național al Cinematografiei în Italia), care cunoscând deja paleta armonioasă a tematicii diversificate folosite de regizorii români, au fost impresionați de calitatea lor artistică. Acum, la sfârșit, când întorc privirea, mă gândesc la forța pe care am avut-o ca, împreună cu cei doi colegi Teodora Mădașa și Adrian Grigor să putem organiza anul acesta două evenimente sub egida Procult Cinema Festival, la o distanță relativ scurtă unul de celălalt. Doresc să mulțumesc sponsorilor pentru implicarea și încrederea avută în acest eveniment și tuturor colaboratorilor care ne-au ajutat, si aici vreau să-i menționez în special pe Emanuela Diaconu și Daniela Lupu”, ne-a declarat Ina Sava co-organizatoarea evenimentului.

Festivalul PROCULT este cel mai mare festival de film românesc din Italia şi are că principal scop de a promova filmul şi cultură cinematografică românească, în condiţiile în care este aproape inexistentă o piaţă de desfacere al producţiilor româneşti în Italia.

Astfel, festivalul şi-a propus să devină un punct de referinţă în ceea ce priveşte schimbul de imagine şi informaţie între ţară de origine şi ţară gazdă, şi să transmită prin intermediul acestor opere valoarea artistică şi culturală a României.

Marius Coța

 PROCULT 2015

Premiul Metamorfoze pentru cel mai bun lung metraj: „Poziția Copilului”, de Călin P. Netzer
Premiul Transparente pentru cel mai bun documentar: „Căsătoriți la Revoluție”, de Cristina Tilica
Premiul Cinemagia pentru cel mai bun scurt metraj: „Str. Drapelului, nr 0”, de Anca Oproiu
Premiul Special al Juriului: „Q.E.D (Quod Erat Demonstrandum)”, de A. Gruzsniczki

Invitații ediției a VI-a: Horațiu Mălăele
Președintele juriului: regizorul Nae Caranfil
Juriul mixt româno-italian: Donatella Pascucci (Mibact - Direcția Generală Cinema), Andrea Stucovitz (producător), Miruna Cajvaneanu (jurnalist), Ovidiu Pufu (Responsabil Comunicare Ambasada României în Italia).


Organizat de: Asociația socio-culturală „Proevent”
Cu contribuția: Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni
Patronat de: Casa del Cinema, Zetema Progetto Cultura, Roma Capitale.
Parteneri: Ambasada României în Italia, Accademia di Romania in Roma, Noesis Media, Afi Cluj-Napoca,
Parteneri media: Actualitatea Magazin, Emigrantul, Agerpres, Iromeni.com, Radio Romania.
Sponsori: Lyca Mobile, Banca Transilvania, Beatpromos, Blueair, Gran Suite Corso, Trattoria Moderna, Ro..mania

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia