contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu noi. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

Româncă maltratată în Sicilia: Nu mai voiam să fiu sclavă, “prostituta”

Mii de românce sunt tratate ca niște sclave în Ragusa, Sicilia. Cazurile de exploatare prin muncă pot fi evitate printr-o bună informare prealabilă, crede ambasadorul român în Italia George Bologan. Victimele nu se pot adresa cu ușurință autorităților, dezvăluie la RFI una dintre româncele maltratate în Italia.

Oficiali guvernamentali, în frunte cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni Andreea Păstârnac, vor ajunge miercuri în sudul Italiei pentru a se întâlni cu românii care lucrează în zonă, după ce presa a dezvăluit că mii de românce sunt tratate ca niște sclave în Ragusa, Sicilia.

Cazurile de exploatare prin muncă pot fi evitate printr-o bună informare prealabilă, crede ambasadorul român în Italia George Bologan.

Victimele nu se pot adresa cu ușurință autorităților, dezvăluie la RFI una dintre româncele maltratate în Italia.

"Nu mai voiam să fiu sclavă, “Prostituta”. Voiam demnitatea mea de persoană umană. Am lucrat 4 ani ca o sclavă. Am trăit în condiții inumane. Am fost bătută, schingiuită, mutilată. Nu am vrut să denunț la carabinieri, dar de câte ori voiam să fug mă amenința și spunea că mă va denunța că i-am furat bani. Am fost acuzată că am furat 200 de mii de euro. Pentru acest fapt am fost obligată să suport."

Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a declarat ieri că autoritățile române nu au mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia. În peninsulă sunt înregistrați legal 1,5 milioane de români, dar date neoficiale arată că numărul real ar fi mai mare, de circa 2,5 milioane. Munca la negru îi expune la abuzuri extrem de grave, iar discriminarea îi transformă frecvent în victime.

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia