REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu publicaţia noastră. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

FOTO&VIDEO. Bologna continuă protestele. 50 de persoane strigat împotriva guvernului

FOTO&VIDEO. Bologna continuă protestele. 50 de persoane strigat împotriva guvernului Foto: Cornelia Crîşmaru

Românii din diaspora continuă să protesteze împotriva guvernului Grindeanu. La Bologna s-au strâns duminică la ora 16.00, în faţa consulatului, aproximativ 50 de persoane. Oamenii s-au arătat deranjaţi de ceea ce se în ţară şi au cerut, scandând "Până nu demisionaţi, nu plecăm acasă!", "Nu vă bateţi joc de noi, că vă declarăm război!", "La închisoare, nu la guvernare!", "Ne-aţi minţit, ne-aţi trădat, românii s-au săturat" şi "Vrem guvern pentru popor!".

Într-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook de către Miruna Lucaci, protestarii de la Bologna spun că îşi doresc un sistem guvernamental transparent, reglementarea legislaţiei privind imunitatea politică şi mai cer o şansă pentru generaţia din diaspora care se maturizează în linişte şi pe care lumea încă nu a cunoscut-o, un concurs meritocratic bazat pe recunoaşterea valenţelor persoanelor şi mai ales, Cerem România tuturor!

Scrisoarea protestatarilor din Bologna

"Duminică ne-am strâns 100 la Consulat (n.r duminică 5/02/2017). Dar nu am ieşit din casă doar că să ne udăm la picioare şi să răguşim. Nu era nici măcar prima oara când o faceam. Era a patra zi de lupta pentru noi. Lupta, aşa cum au înţeles-o şi alte mii de români din toata lumea. O luptă împotriva unui sistem corupt şi opac, dar o luptă cu zambete şi cântec. Cu frunze şi flori.

Noi, românii din Bologna am ieşit din case de joi până duminică. Şi suntem pregătiţi să o facem din nou. La fel de paşnici, într-o luptă în alb şi negru, nepătată de culoarea intereselor politice. O luptă a opoziţiei între curaj şi nepăsare, între iubire şi trădare de ţară. În faţa ameninţărilor ne-am unit. Lideri ne-au fost idealurile, iar portavocea, dragostea de casă.

Am văzut aceste idealuri materializate în nişte măsuri pe care le considerăm a fi în stare să vindece o parte din rănile aduse în ultimii ani democraţiei ţării. Altele vin să repare malformaţii congenitale survenite la momentul concepţiei acestui stat de drept. În numele adevărului şi a şanselor egale în faţa legii, din dorinţa pentru o Românie curată şi din dragoste faţă de ţară şi faţă de cei care cu minunată înverşunare o apară în pieţe în ceas de seară, vă prezentăm dorinţele noastre:

Cerem continuarea demersurilor anti-corupţie şi respingerea iniţiativelor de slăbire a legislaţiei anti-corupţie. Cerem statuarea la nivel de principiu fundamental în Constituţoe a incompatibilităţii exerciţiului funcţiei publice cu statutul judiciar de persoană cu antecedente penale. Cerem revizuirea articolului din Constituţie privind imunitatea parlamentară şi eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor.

Cerem o mai mare transparenţă în elaborarea Ordonanţelor de Urgenţă ale Guvernului cu impact asupra legislaţiei juridice sau economice prin supunerea în prealabil a textului acesteia dezbaterii publice. Cerem ca funcţiile publice să fie ocupate doar prin concurs meritocratic şi transparent.

Cerem respect din partea celor ce ne guvernează. Le cerem să raspundă pentru acţiunile lor şi să le îndrepte pe cele ce contravin interesului colectiv al românilor. Le cerem atenţia şi bunăvoinţa şi, în caz de refuz, le cerem să plece.

Cerem o şansă pentru toate generaţiile şi pentru toţi românii de aici şi de acasă. Cerem o şansă pentru cei care cresc în România. Cerem o şansă pentru generaţia din diaspora care se maturizează în linişte şi pe care lumea încă nu a cunoscut-o. Tineri, ajunşi ca şi copii în Italia, acum ani şi ani de zile. Tineri pe care la protest i-a îndemnat dorinţa de a se întoarce acasă. I-am întrebat, surprinsă “Unde acasă? Voi nu aţi crescut aici?”. Mi-au raspuns uşor confuzi. “Cum, unde acasă? Acasă, în România”. Cerem România tuturor. Ne cerem România, înapoi.

Bologna 07.02.2017 "

Cornelia Crîşmaru

Rate this item
(1 Vote)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia

GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
 Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
 Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
 R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
   Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi