contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

DINCOLO DE COLORI. Pictoriţa româncă Simona Liliana Cumpăratu şi-a prezentat lucrările la Torino

Pe 13 noiembrie 2016, a avut loc expoziția personală de pictură și grafică intitulată “Dincolo de culori”, aparţinând artistei Simona Liliana Cumpăratu. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Atelierului de Creație care se ține în fiecare an la Biblioteca Românească “Grigore Vieru”, bibliotecă înființată și administrată de către poeta Gherghina Tofan la Asociația Frăția din Torino.

Expoziția a fost alcătuită din picturi în ulei și grafică. Desigur, dincolo de tehnică, viziunea artistică a avut cea mai importantă greutate în această expoziție. Modul în care artista înțelege să se raporteze la dimensiunea de dincolo de creion sau penson, să se raporteze atât la real cât și la imaginar, a constituit o adevărată armonie iar talentul și pasiunea pentru artă au demonstrat personalitatea acesteia în toate lucrările sale.

“Frumoase culori care oglindesc vibrațiile sufletului, o liniște absoluta și pace profundă. O transmitere a gândului pe pânza neînsuflețită, dându-i viață prin seninatatea unui alb curat și hieratic, prin contrastele oculte al luminării interioare. Respect și reverență pentru un talent cu valoare ideală, desăvârșită, dezvăluit prin misterul fundamental al existentei. Enorma pasiune sufletească dintr-o flacără interioară care copleșește prin intensitate cu o voce ce surprinde prin limbajul extrem de elevat, și prin tumultul de sentimente evocate prin culoare”, a declarat artistul plastic basarabean Iurie Brașoveanu, prezent la exopoziţie în calitate de critic de artă.

Simona Liliana Cumpăratu s-a născut în anul 1993, la Suceava. În anul 2006 a venit în Italia, la Torino, pentru a se reuni cu familia. Dintotdeauna a avut o înclinație deosebită pentru desen, iar în perioada școlii gimnaziale sub îndrumarea profesoarei de desen Paolisa Bussino, şi-a perfecţionat tehnica în pictură. Puţin mai târziu, avea să întâlnească un alt profesor care de fapt i-a dat imboldul pentru a-și spori dragostea și talentul artistic, atunci când acesta, văzându-i mâna de lucru, o sfătuiește să lucreze singură și să se inspire de la artiști consacrați pentru că ceea ce ar fi putut-o el învăța, spuse el, ar fi fost de prisos.

Continuă studiile, urmând cursurile unui liceu cu profil real, iar după liceu se înscrie la facultatea de inginerie. În tot acest timp nu încetează să picteze. De fapt, după spusele artistei, atunci când îi este mai greu sau se află într-o stare de fericire, pânza sau o simplă coală de hârtie și un penson îi redă, cu efect imediat, echilibrul și energia necesară parcurgerii timpului efemer.

Aurora Pala

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia