contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu noi. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

Regizorul român Adrian Sitaru, în juriu şi cu două filme în concurs la Torino Film Festival

Regizorul român Adrian Sitaru va fi unul dintre membrii juriului la cea de-a 34-a ediţie a Festivalului de Film de la Torino (TFF), dar şi participant în concurs cu cele două producţii ale sale: „Ilegitim” şi „Fixeur”.

Adrian Sitaru va juriza filmele înscrise la Torino Film Festival, alături de alte nume importante din cinematografia mondială: Ed Luchman, director de imagine şi preşedinte al juriului, scriitorul şi regizorul canadian Don McKellar, actriţa israeliană Hadas Yaron şi directorul German Films Service Mariette Rissenbeek.

Regizorul Adrian Sitaru a regizat „Waves”, scurtmetrajul câştigător al premiului Pardino D’Oro la Festivalul de Film de la Locarno (Elveţia), şi a fost prezent cu lungmetrajul „Hooked” la editia din 2008 a Festivalului de Film de la Veneţia, unde a fost considerat una dintre cele mai reprezentative voci ale cinematografiei româneşti postcomuniste.

Cât despre cele două filme, „Ilegitim” şi „Fixeur” ale regizorului român, acestea au fost selectate pentru secţiunea „Festa Mobile” din cadrul TFF.

Primul lungmetraj, „Ilegitim”, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin din acest an şi a câştigat trofeul pentru cel mai bun lungmetraj din secţiunea „Neighbours and Friends”, la Pula Film Festival din Croaţia.

 „Ilegitim” prezintă povestea controversată de iubire ilegitimă dintre doi fraţi (interpretaţi de Alina Grigore şi Robi Urs).

„O prezentare psihologică reuşită şi unică a unei teme de familie într-o manieră inovatoare, considerând în special faptul că fiecare scenă a fost filmată într-o singură priză şi de aceea pentru jumătate dintre actori scenele în care apar sunt şi primele”, au spus membrii juriului Festivalului de Film din Pula, la acordarea marelui premiu.

 Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore şi actori neprofesionişti din cadrul şcolii de actorie InLight - Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu şi Mihaela Perianu.

 „Fixeur”, cel de-al doilea film al lui Adrian Sitaru înscris la Torino Film Festival, este un film „despre abuz şi manipulare, dar şi, poate chiar mai mult, un film despre dualitatea sistemului nostru de valori. Lucrând la acest film, am realizat cât de mult, impulsionat de dorinţa de a atinge perfecţiunea, orbit de preceptul care mă autoriza să pun artă înaintea vieţii, mi-am abuzat câteodată actorii şi colaboratorii”, spune regizorul  Adrian Sitaru despre filmul său.

 „Fixeur” a fost prezentat în premieră la TIFF de la Toronto, iar în cinematografele din România va ajunge abia la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor.

Filmul  îl are ca personaj central pe Radu, stagiar la biroul din Bucureşti al Agenţiei France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franţa îi da acestuia ocazia să îşi dovedească competenţele. Totuşi, pe măsură ce se apropie de scopul sau, Radu realizează că înverşunarea cu care înţelege să facă această meserie este îndoielnică.

Coproducţie 4 Proof Film (România) şi Petit Film (Franţa), din echipa de actori ai „Fixeur” fac parte: Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spatarescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni şi Cristian Ilinca.

Festivalul de Film de la Torino din acest an se va desfăşura în perioada 18-26  noiembrie şi va reuni în total  213 filme: 158 de lungmetraje, 43 de premiere mondiale, 25 internaţionale, opt europene şi 73 italiene.

Detalii despre Festivalul de Film de la Torino:

http://www.torinofilmfest.org/programma/sezione/1246/torino-34.html

Ana Ciuban

Trailerele filmelor  „Ilegitim” și „Fixeur”:

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia