contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Festival de film românesc la Roma. Şapte pelicule în premieră, Kristina Cepraga şi-un Ferrari 458 pentru cei prezenţi

Între 1 şi 3 septembrie, la Roma, cinematogafia românească va fi protagonista unei ample manifestaţii artistice care va cuprinde proiecţia a șapte filme prezentate în premieră la Roma (trei lung metraje, trei documentare şi un scurt metraj).

Este vorba despre ultima etapă a ROMANIA FILM FESTIVAL 2016, eveniment care va mai cuprinde, pe lângă proiecţiile cinematografice, dezbateri cu regizori și producători romani, o întalnire cu Fabio Barone, deţinătorul italian al unui Guiness World Record strâns legat de România precum şi o expoziţie fotografică marca Agerpres.

Pe 1 septembrie, Festivalul va debuta cu o proiecție specială, dedicată românilor care trăiesc departe de patrie și italienilor îndrăgostiţi de tradițiile românești și spiritualitatea poporului nostru. Va fi proiectat pentru prima oară în Italia, documentarul România, drumul de la patimi la lumină, realizat de agentia naţională de presă Agerpres, unul din partenerii media ai Festivalului. Filmul va fi prezentat de directorul general al agentiei, Alexandru Giboi.

De asemenea, va fi inaugurată și o expozitie de fotografii din Arhiva istorică a Agerpres, cu imagini inedite din Bucureștiul interbelic, dar și de după război. E vorba de materiale de patrimoniu, printre care fotografii ale Mariei Tănase cântând pe front în fața soldaților (1942), ale lui Constantin Tănase susținând un scheci pentru soldații români de pe frontul de răsărit (1942), imagini dintr-un sat din Moldova devastat de seceta din vara anului 1946, imagini de la Revolutia din 1989, multe dintre ele nefiind publicate până la evenimentul de lansare.

Festivalul va aduce, totodată, un omagiu sculptorului Constantin Brâncuşi, la 140 de ani de la naștere. Aniversarea e marcată prin imaginea aleasa pentru afişul oficial - reprezentând "Coloana infinitului" și prin proiecția, pe 2 septembrie, a două filme despre viața artistului. Se începe cu documentarul Constantin Brancuşi - Coloana sau Lecția despre infinit al regizorului Laurentiu Damian și se continuă cu lung metrajul Brâncuşi din eternitate, regia Adrian Popovici. Filmul surprinde aspecte ale prieteniei și colaborării dintre sculptorul român și pictorul italian Amedeo Modigliani. La proiecţie vor fi prezenţi regizorul Adrian Popovici și producătoarea Cornelia Palos.

În program mai este prevăzut şi debutul regizoral al artistei românce Kristina Cepraga, prin proiecția scurt metrajului său, Tamara Echelon, din distribuţie facând parte şi câteva nume importante din cinematografia românesca: Camelia Zorlescu, Carmen Tanase şi Dan Condurache.

Kristina Cepraga, una dintre invitatele speciale ale serii, întruchipeaza cel mai bine amprenta româno-italiană a evenimentului: lansată în Peninsulă ca actriţă, s-a reîntors în România pentru a filma prima sa peliculă în calitate de regizor.

Cea mai vestită mașină italiana - Ferrari - ajunge în Cartea Recordurilor împreună cu cea mai frumoasă cale rutieră din România - Transfăgărășanul. Pe 3 septembrie, organizatorii Festivalului au pregatit o surpriză pentru fanii recordurilor de viteză şi a peisajelor uluitoare.

Va fi proiectat documentarul Ultima provocare, realizat de Sante Paolacci despre Fabio Barone, care, în 2015, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a traversat Transfăgărășanul la volanul unei maşini Ferrari 458 în 9’13”442. Publicul va putea interacţiona cu regizorul documentarului, Sante Paolacci, dar și cu deţinătorul Recordului Mondial, Fabio Barone, ambii invitaţi la proiecţia filmului. Pe tot parcursul seratei, mașina Ferrari, cu care a fost realizat recordul, va putea fi admirată și fotografiată în faţa intrării la Casa del Cinema.

În sfârșit, în aceeași seară, fanii noului val cinematografic românesc vor avea o imperdibilă ocazie de a vedea filmele a doi din cei mai premiati regizori romani. Este vorba despre LOVERBOY al lui Cătălin Mitulescu și AFERIM!, de Radu Jude, surpriza Festivalului, ambele prezentate pentru prima oara publicului italian. Ambele filme au primit premii și recunoașteri la nivel internaţional.

Filmele prezentate vor fi proiectate în limba română cu subtitrare. Programul include întâlniri și discuții cu invitați italieni și români. Intrarea la toate proiecţiile va fi liberă, până la epuizarea locurilor.

Iniţiativa festivalului aparţine Asociaţiei româno-italiene ProCultura - RoArte şi beneficiază de susținerea unor instituții importante din ambele țări: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Ministerului de Externe român, Ambasada României în Italia, Primaria Romei, Accademia di Romania, Regiunea Lazio, Universitatea Roma Tre, Universitatea din Napoli "L'Orientale”.

Romania Film Festival este parte integrantă a evenimentului EFFETTO NOTTE, care se desfăşoară în perioada verii la “Casa del Cinema”, instituţie cu profil artistic din celebrul parc Villa Borghese.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia