contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Filme românești la Festivalul de la Berlin. Călin Peter Netzer va face parte din juriu

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul, pe 15 februarie, uneia dintre cele mai importante competiții de producţii de film din întreaga lume.

În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul festivalului, Institutul Cultural Român din Berlin susținând în mod constant prezența numeroaselor echipe de film la Berlinală.

În cadrul celei de-a 68-a ediţii a Berlinalei au fost selectate producţii româneşti în aproape toate secţiunile importante ale festivalului.

Astfel, România participă în Competiţie, la secţiunea principală a festivalului, cu lungmetrajul „Nu mă atinge-mă / Touch me not”, filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie.

Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 și 2017, cu o distribuție mixtă de actori profesioniști (Tomas Lemarquis, Laura Benson) și persoane reale, „Nu mă atinge-mă”, este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane. În cadrul acestei secţiuni vor fi proiectate 24 de filme, dintre care 19 vor concura pentru Ursul de Aur şi Urşii de Argint, celelalte 5 rulând în afara competiţiei.

Un alt debut în lungmetraj, filmul „Lemonade/Luna de miere” în regia Ioanei Uricaru, a fost selectat în secţiunea Panorama. Filmul spune povestea Marei, o mama celibatară în vârstă de 30 de ani aflată în Statele Unite pentru o slujbă temporară ca asistent medical, care se căsătoreşte cu americanul Daniel. Când începe demersurile pentru a obţine permisul de şedere, Mara îşi dă seama că America reală nu semănă cu cea din visurile ei. În rolul principal a fost distribuită Mălina Manovici. Din distribuţie mai fac parte Steve Bacic, Dylan Scott Smith, Milan Hurduc şi Ruxandra Maniu. În secţiunea Panorama au fost selectate în total 47 de filme din 40 de ţări, între care Marea Britanie, Franţa, India, Spania, Elveţia, Brazilia şi Italia.

Documentarul regizorului Corneliu Porumboiu, „Fotbal infinit / Infinite Football”, a fost selectat între cele 44 de filme din cadrul secţiunii Forum. Aceasta analizează obsesia României pentru acest sport, concentrându-se asupra unui reprezentant al unor autorităţi locale care este hotărât să îmbunătăţească fotbalul românesc. Este a doua oară când regizorul participă la Berlinale cu un documentar despre fotbal, primul fiind „Al doilea joc” în 2014.

La secțiunea Generation Kplus,din care fac parte filme de lung și scurtmetraj dedicate copiilor și tinerilor,au fost selectate două producţii româneşti: „De Natura” (r. Lucile Hadzihalilovic) şi „Trois reves de jeneusse” (r. Valerie Mrejen și Bertrand Schefer). Cele două scurt-metraje au fost realizate în cadrul proiectului Rezidență internațională de creație audiovizuală, desfășurat la Slon, Prahova şi organizat de Fundația Culturală META cu sprijinul ICR.

Totodată actrițele Cosmina Stratan şi Dana Marineci participă la secţiunea Generation 14plus cu lungmetrajul regizoarei Nanouk Leopold, „Cobain”. Pelicula este o coproducţie Olanda-Belgia-Germania. În cadrul aceleiaşi secţiuni va fi prezentat încă un lung metraj, „Fortuna” - r. Germinal Roaux, coproducţie Elveţia-Belgia, din a cărui distribuţie fac parte alte două actriţe românce: Alexandra Suciu și Grațiela Bădescu.

De asemenea, regizorul Călin Peter Netzer va fi anul acesta membru al juriului care va desemna câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut - GWFF Best First Feature Award.

La Berlinale Talentscandidează anual circa 4.000 de tineri din întreaga lume, din care sunt selecționați 300 de participanți. Anul acesta au fost selectaţi în cadrul acestei secţiuni din partea Romaniei Alina Grigore (scenarist, regizor, actriţă), Ioan Antoci (scenarist, regizor), Flavia Dima (critic de film, jurnalist) şi Mihaela Popescu (regizor, editor).

Mihaela Popescu participă concomitent, cu pelicula „În pronunțare/ Yet to rule”, şi la Woche der Kritik Berlin / Săptămâna Criticii la Berlin - eveniment organizat de Asociația Criticilor de Film din Germania, în paralel cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. „În pronunțare” este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacție și o căsnicie eșuată. Portretizând dificultățile unui personaj prins în lupta dintre instinct și rațiune, regizoarea construiește o poveste emoționantă care îmbină cu măiestrie detalii cotidiene și elemente suprarealiste.

Tot în cadrul Berlinalei, ICR Berlin susține standul românesc de la European Film Market precum şi apariţia catalogului Romanian Films. Standul românesc este organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru societăţile de producţie internaţionale. În cadrul EFM vor fi prezentate următoarele producţii româneşti: „Nu mă atinge-mă” (r. Adina Pintilie),„Octav”(r. Serge Celibidachi),„Vara s-a sfârşit”(r. Radu Potcoavă),„Secretul fericirii” (r.Vlad Zamfirescu), „Stela”(r. Stanca Radu), „Dansul Soarelui”(r. Corneliu Gheorghiţă), şi„Fotbal infinit” (r. Corneliu Porumboiu).

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia