REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

Studenţii masteranzi de la universităţile tehnice din ţară vor primi şi diplome franceze

Studenții români de la facultățile care fac parte din Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT) pot beneficia la finalul programului de master și de o diplomă franceză, după ce luni a fost semnat un acord cadru de cooperare interuniversitar, anunţă Agerpres.

Totodată, studenții francezi de la unitățile de învățământ ce alcătuiesc Grupul Institutelor Naționale de Științe Aplicate din Franța (Grupul INSA) pot primi la absolvirea masterului și o diplomă română.

Acordul a fost semnat la reședința Franței de rectorul Universității Politehnice, Mihnea Costoiu, și de Jean Marie Castelain, în calitate de reprezentanți ai ARUT, respectiv Grupului INSA.

Mihnea Costoiu a precizat, pentru AGERPRES, că ARUT este formată din Universitatea Politehnică din București, Universitatea 'Gheorghe Asachi' din Iași, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea Tehnică de Construcții din București.

El a menționat că Grupul INSA cuprinde șase universități tehnice franceze și 18 universități asociate acestora.

"Am semnat un acord de dublă diplomă, de recunoaștere a dublelor diplome și de încurajare a mobilității între studenți, cadre didactice, doctoranzi, postdoctoranzi între universitățile din cele două rețele", a explicat el.

Costoiu a afirmat că masteranzii de la cele cinci universități din ARUT au posibilitatea să aleagă această variantă de studiu, care presupune minim un semestru în Franța.

"Studenții francezi au obligativitatea de avea un stagiu în străinătate, prin legea franceză, și atunci parteneriatul nostru le dă posibilitatea să vină direct în România, ca urmare a recomandării pe care facultățile, universitățile lor le fac pentru România. Avem șansa ca un număr foarte mare de studenți din Franța să vină în România", a adăugat Mihnea Costoiu.

Potrivit reprezentantului ARUT, cheltuielile de cazare și masă sunt suportate de universitățile componente ale celor două rețele din România, respectiv Franța, în baza reciprocității.

El a informat că acordul este semnat pentru următorii cinci ani și că vizează toate specializările de la cele cinci universități din ARUT: inginerie electrică, chimie, informatică, electronică, ingineria mediului, inginerie industrială în general etc.

Costoiu a mai spus că, în ceea ce privește doctoratul, românii și francezii interesați de program care studiază în cadrul unităților de învățământ din ARUT, respectiv Grupul INSA, vor urma o parte din studii în Franța, respectiv în România și vor obține o singură diplomă recunoscută de ambele state.

Rate this item
(0 votes)

Publicitate

orange.ro

Publicitate

provident.ro%20

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Opinie | Bogdan Hofbauer

De unde vine Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Ai făcut atâtea păcăleli de 1 aprilie, ai fost păcălit și tu de atâtea ori, dar fii sincer: știi de…

    GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
     Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
     Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
     R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
       Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi