REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

Mărţişorul, sărbătorit de românii din Paris şi Viena

Institutul Cultural Român de la Viena marchează sărbătoarea Mărţişorului până astăzi la ora 18, la sediul său din Argentinierstraße 39, printr-un târg de mărţişoare.

Deschis încă de luni, târgul prezintă lucrările unor artizani care promovează acest obicei românesc în Austria. Vor putea fi admirate mărţişoare croşetate, diferite mărţişoare textile, precum şi mărţişoare realizate din pastă modelatoare.

Pe lângă expunerea acestei game variate de mărţişoare, publicul va putea urmări şi etapele de creare a obiectelor expuse, inclusiv a celor realizate prin tehnica scrisului pe boabe de orez. Intrarea este liberă.

Tot printr-un târg sărbătoreşte Mărţişorul şi ICR Paris. Deschis azi şi mâine, între orele 15 şi 19, la 1 rue de l'Exposition 75007 Paris, târgul, ajuns deja la cea de-a V-a ediţie, prezintă creaţii noi, lucrate la mână, de meșteri populari din zona Horezu, județul Vâlcea.

Invitatele Târgului de Mărțișor de anul acesta sunt meșterii populari Mioara Văduva și Aurora Giubega. Intrarea este şi aici liberă.

Ce înseamnă "Mărţişor"?

Sărbătorit pe 1 martie, Mărţişorul este un obicei tradițional româneasc, care simbolizează începutul primăverii. Acest porte-bonheur este reprezentat prin două fire împletite, roșu și alb, cărora li se adaugă obiecte decorative sau medalioane de ceramică, sticlă, geam sau metal.

Subiect al multor mituri și legende, Mărţişorul este oferit fetelor și femeilor, ca să fie purtat în luna martie. Coșarul, potcoava și trifoiul cu patru foi, buburuza sunt mărțisoarele clasice.

Alex Silaghi

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia

GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
 Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
 Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
 R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
   Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi