REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu publicaţia noastră. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

Vizită în Serbia a delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Cu ce probleme se confruntă românii din Voivodina şi Timoc

În perioada 22-24 februarie, o delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, a efectuat o vizită de lucru în Serbia. Parlamentarii români au avut întâlniri cu reprezentanți ai comunităților de români din Serbia (Voivodina și Timoc) și cu autorități de la Belgrad.

Delegația a fost formată din președintele Comisiei, Constantin Codreanu (PMP), vicepreședintele Matei Dobrovie (USR), secretar Sebastian Radu (PSD) și Marilen Pirtea (PNL), care au avut convorbiri cu E.S. Oana-Cristina Popa, ambasadorul României în Serbia, conducerea Consiliului Național al Minorității Naționale Române (CNMNR), cu membrii Comisiei pentru diasporă și sârbii din regiune, din Adunarea Națională a Republicii Serbia, Consulul general de la Zajcear, Marius Dilof, și gerantul interimar al Consulatului general al României la Vârșeț, precum și înalți reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Române.

În discuțiile cu omologii sârbi, parlamentarii români au subliniat importanța respectării de către Serbia a principiului reciprocității, dat fiind că România este un exemplu la nivel european în materie de protecție a minorităților naționale și acordă acestora reprezentare în parlament, dreptul la educație în limba maternă, la serviciu religios și acces la mass-media.

De asemenea, delegația a insistat asupra deblocării activității Comisiei mixte interguvernamentale româno-sârbe privind minoritățile naționale, prin numirea unui co-președinte din partea Serbiei. Este necesar ca în acest for să fie evaluate periodic progresele înregistrate în urma semnării protocolului din 1 martie 2012 (neratificat însă până în acest moment), prin care Serbia, în calitate de stat candidat la aderarea la UE, se angajează să acorde minorității române de pe întreg teritoriul ei dreptul la educație în limba maternă, acces la mass-media și serviciu religios în limba română, cât și reprezentare în Parlament.

Parlamentarii români au adresat omologilor sârbi invitația de a face o vizită în România și de a continua dialogul pe tema minorităților. La rândul lor, aceștia s-au angajat să transmită către Ministerul sârb de Externe solicitarea de a debloca activitatea comisiei mixte prin numirea unui co-președinte.

O altă temă pe care parlamentarii români au discutat-o cu cei sârbi a fost recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române pe întreg teritoriul Serbiei. Ei au invocat faptul că dreptul la libertatea de religie este unul universal și este legat de criteriile de la Copenhaga, pe care Serbia trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la UE, nu e vorba doar de o negociere între Biserica Ortodoxă Sârbă și Română.

Pe de altă parte, membrii delegației române au avut întâlniri cu un număr important de reprezentanți ai minorității române, în cadrul cărora au fost discutate problemele întâlnite de aceștia în Voivodina și Timoc. Astfel, dacă în Voivodina există progrese în ceea ce privește drepturile minorităților, nu se poate spune același lucru despre Serbia de Răsărit. Este important de menționat că există comunități mari de etnici români, care, în ciuda condițiilor istorice, au păstrat nealterate limba și cultura.

Cele mai importante probleme semnalate au fost cele referitoare la educația în limba română, de către liderii asociațiilor din Timoc. Nu există manuale pentru studierea disciplinei opționale 'limba română cu elemente de cultură națională'.

În plus, limba română se predă în școală opțional, numai după o anchetă, doar la ore nepotrivite și nu există suficiente cadre didactice pentru predarea ei. De asemenea, este important de subliniat faptul că nu există spații accesibile minorității românești, unde să poată desfășura activități educativ-culturale.

A fost discutată și problema divizării artificiale a comunității române în români și vlahi, considerate minorități distincte de către statul sârb. De asemenea, despre cele două organisme care funcționează ca interfață între acestea și stat, primind toate finanțările — Consiliul Național al Minorității Române (CNMNR) și Consiliul Național al Minorității Naționale Vlahe (CNMNV).

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia

GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
 Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
 Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
 R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
   Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi