contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Vrei să-ți iei un câine? Iată ce trebuie să știi!

Gandhi spunea că măreția și ținuta morală a unei societăți pot fi judecate după modul în care aceasta își tratează animalele.

Când ne hotaram să adoptăm un animal de companie, ar trebui să avem în vedere câteva aspecte legate atât de acomodarea noului membru al familiei, dar și de mediul în care îl aducem (casa noastră). Și pentru că majoritatea dintre noi alege câinele ca animal de companie, în acest articol vom prezenta câteva dintre cele mai importante reguli de educare a micului patruped.

Prima zi în casă nouă

Spațiul pentru cățel

În prima zi, cățelul va pătrunde într-un mediu complet nou. Casă nouă înseamnă un pătuț nou sau un spațiu care să fie numai al lui. Atenție, nu îl culcați în pat cu voi! Va deveni obișnuință!

Castroanele cu mâncare

Specialiștii veterinari recomandă plasarea a două castroane (unul pentru mâncare, iar celălalt pentru apă). Bolul cu apă curată va fi mereu la dispoziția cățelului, dar castronul cu mâncare se va îndepărta după ce cățelul a terminat de mâncat. În felul acesta, spun specialiștii, cățelul se va obișnui să mănânce în mod regulat, la ore fixe.

Cum îl hrănim?

Contrar convingerilor noastre, prietenii noștri patrupezi nu trebuie să aibă aceleași mese ca noi. Specialiștii recomandă ca, până la patru luni, un cățel să aibă trei mese pe zi, după aceea necesarul caloric putând fi acoperit de doar două mese. Hrana aleasă, destinată câinilor, poate fi uscată sau umedă, după preferințele cățelului. Nu uitați să acoperiți necesarul zilnic de fibre, carbohidrați și proteine. Atenție! Nu va lăsați înduioșați de privirea inocentă a patrupedului când acesta va cere din mâncarea voastră. Unele alimente ca: ciocolata, ceapa, usturoiul, condimentele, stafidele sau avocado le pot fi fatale pentru că nu le pot digera.

Reguli generale de dresaj

Comenzile

Sesiunile de dresaj trebuie să fie scurte și să se desfășoare cel puțin o dată pe zi, spun specialiștii. Primele calupuri de dresaj trebuie limitate la cinci minute, pentru a nu obosi cățelul și trebuie să se încheie, negreșit, cu premierea acestuia (mâncare sau mângâieri), chiar dacă a răspuns doar parțial comenzilor adresate. Comenzile se rostesc clar, iar cuvintele trebuie să fie scurte, ușor de însușit: „Șezi!”, „Culcat”, „În picioare”, „Aici”. Spre exemplu, comanda „Șezi!” se rostește clar, apăsând ușor cu o mână pe partea dorsală a câinelui, iar cu cealaltă pe capul acestuia. De reținut este că nu trebuie certat dacă greșește, ci, cel mult, ignorat și i se redă comanda.

Nevoile se fac afară, nu în casă

Pentru a-i impune un ritm, cățelul se scoate la plimbare imediat dupa ce se trezește, după o sesiune de joc sau dupa ce a mâncat. Nu folosiți hârtia de ziar pentru nevoile cățelului, chiar daca abia l-ați adoptat! Ar putea deveni un obicei, iar în timp acesta ar aștepta sa reintre în casa pentru a-și face nevoile.

Zgarda și lesa

Pentru a obișnui un cățel să accepte zgarda (să nu o muște) și plimbările în lesă, se începe cu plimbări scurte. Dacă patrupedul tinde să „tragă” de lesă, se recomandă stăpânului să exercite tracțiuni ușoare, să se oprească și să aștepte ca animalul să se întoarcă lânga el, eventual cu ajutorul comenzii „Aici”.

Ana Ciuban

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia